"Kanske det finaste priset man kan få som utrikeskorrespondent”

BORÅS Artikeln publicerades
Foto: Privat

I år tilldelas fotografen Niclas Berglund och utrikeskorrespondenten Stefan Åsberg Nils Horner-priset. Duon har i snart tre år berättat från Mellanöstern för SVT.

De mottar priset för att de ”med inlevelse och medkänsla låter oss se de konsekvenser krig och konflikter får för civilbefolkningen”.

De båda journalisterna är stationerade i Istanbul, och befinner sig just nu i Yemen.

– Vi tar emot det här priset med en otrolig stolthet och glädje, säger Stefan Åsberg och fortsätter:

– Nils Horner var en reporter jag försökt efterlikna. Han var en mästare i konsten att komma nära människor, och som utrikeskorrespondent fick han oss att förstå vad som händer på olika platser i världen – något som inte går att göra från en redaktion i Sverige.

”Vi hade en helkväll ihop där Nils berättade historia efter historia.”

Under en vistelse i Pakistan för tio år sedan fick Stefan Åsberg reda på att han bodde på samma hotell som Nils Horner. Upptäckten ledde till en middag korrespondenterna emellan som Stefan Åsberg ännu minns tydligt.

– Han tog med mig på en Kinakrog som serverade alkohol vilket är extremt ovanligt där nere. Vi hade en helkväll ihop där Nils berättade historia efter historia och lät mig komma nära honom, vilket kändes väldigt stort eftersom han var ganska reserverad som person. Jag minns mitt möte med honom som helt fantastiskt.

LÄS ÄVEN: ”Han var en gentleman som brydde sig om folk”

Nils Horner-priset för god utrikesjournalistik är ett pris instiftat av Borås Tidning till minne av Nils Horner – Boråsfödd utrikesreporter som sköts till döds under ett uppdrag i Kabul i mars 2014. Strax före dådet landade Niclas Berglund och Stefan Åsberg i Istanbul med Mellanöstern som bevakningsområde, där bland annat Kabul ingår.

– Det var helt fruktansvärt att mötas av den nyheten. Det fick en också att börja tänka på vad det innebär att jobba på det här sättet, säger Niclas Berglund.

Asien av Nils Horners särskilda bevakningsområde, även om han hann besöka ett flertal världsdelar.
Foto: Tomas Karlsson
Asien av Nils Horners särskilda bevakningsområde, även om han hann besöka ett flertal världsdelar.

Han har tidigare arbetat för SVT i Hudiksvall och Stockholm. Stefan började sin bana på Radio Gävleborg, men har också varit korrespondent i Washington. I snart tre år har de båda journalisterna arbetat tätt ihop under åren i Mellanöstern, ett samarbete de värderar högt.

– Vi är inte bara kollegor utan har också blivit nära vänner under de här åren, säger Stefan Åsberg.

Niclas Berglund fortsätter:

– Vi har ett fantastiskt samarbete och arbetar utan tydliga gränser och kan gå in i varandras roller på ett bra sätt. Vi vill oftast berätta den historia vi arbetar med på samma sätt, och ibland behöver vi knappt ens kommunicera med ord för att förstå vad vi vill göra, säger han.

LÄS ÄVEN: Jean Horner glömmer inte det sista samtalet

Att de nu som mottagare av priset får ett erkännande för den utrikesjournalistik de gör ser de båda som viktigt på andra plan än det personliga.

”Det kostar både tid och pengar att göra de reportagen vi gör, och det kan ibland innebära fara.”

– Det känns väldigt fint att vår rapportering nått fram och jag hoppas att den här utmärkelsen leder till att fler ser vad vi gör och får förståelse för vad som sker i den region vi bevakar, säger Niclas Berglund.

– Det här är kanske det finaste priset man kan få som utrikeskorrespondent så man är självklart otroligt tacksam. Det kostar både tid och pengar att göra de reportagen vi gör, och det kan ibland innebära fara. Men det är också det enda sättet att spegla en katastrof eller en viss utveckling på. I en tid då nyhetsrapporteringen allt mer fokuserar på snabba analyser utan fördjupning känns den här typen av på plats-rapportering viktigare än någonsin, säger Stefan Åsberg.

Fakta

Nils Horner-priset

Nils Horner-priset för god utrikesjournalistik är ett pris som ska gå till journalister som arbetar i Nils Horners anda. Med detta förstås journalister som förmår skildra de stora skeendena genom möten med människor på plats, såval i kriser som i vardag, som inte ställer sig själv i vägen för den historia som berättas och som arbetar med integritet samt ett högt utvecklat säkerhets- och riskmedvetande.

Prissumman, som Borås Tidnings ägarstiftelse Tore G Wärenstams stiftelse står för, är på 25 000 kronor. Priset delas ut den 15 maj under ett seminarium om journalistik på JMG, Göteborgs universitet. I samband med prisutdelningen föreläser pristagarna på både JMG och Bäckängsgymnasiet i Borås – Nils Horners gamla skola.

Tidigare pristagare är Katja Magnusson, Terese Cristiansson, och Anna Roxvall. I juryn ingår BT:s chefredaktör Stefan Eklund, tidigare SVT-medarbetaren Stig Fredriksson, utrikeschefen vid Sveriges radio Ginna Lindberg, samt Jenny Wiik, lektor vid JMG, Göteborgs universitet.

Visa mer...