"Han var en gentleman som brydde sig om folk"

Borås Artikeln publicerades
Foto:Anders Robertsson

Utrikeskorren Nils Horner reste runt hela världen. Mamma Jean Horner tror att han hade varit stolt över sin minnesplats i Borås. "Jag hoppas folk använder den".

På torsdagseftermiddagen invigdes Nils Horners plats i Borås. Utanför Kulturhusets entré finns numera två bänkar och en text skriven av Borås Tidnings chefredaktör Stefan Eklund.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö vara nära vän med Nils Horner och höll ett personligt invigningstal.

– Jag tror att Nils hade tyckt att det här var en perfekt plats. Han jobbade i allmänhetens tjänst och det är här en öppen plats. Vem som helst kan komma hit och sitta ner, säger hon till BT efteråt.

Den rödgröna gruppen i kulturnämnden föreslog år 2015 att upprätta minnesplatsen, för att ”kommande generationer ska inse vikten av att försvara demokratin dagligen och insikten om att detta kan ha ett högt pris.”

För åhörarna beskrev Cilla Benkö hur Nils Horner, som tidigt i sin karriär jobbade på Borås Tidning, att han inte var en skrivbordsjournalist. På hennes kontor hänger en fotografi på Nils Horner vid en jordbävning i Japan.

– Han har kritvita chinos, nystruken skjorta, visserligen en väldigt tjock jacka och en palestinasjal och sitter i all den här bråten och han funderar inte en sekund på det. Han var alltid proper, en gentleman som brydde sig om folk. En brittisk dandy.

På plats var även Nils Horners brittiskbördiga mamma Jean Horner samt han syster Ingrid Horner.

Jean Horner hoppas att platsen kommer att användas till samtal.

– Han hade varit stolt, även om han inte gillade att stå i centrum...

Inte sällan var hon resesällskap till Nils Horner. När hon fyllde 90 år fick hon en biljett till Japan. Efter några dagar behövde han resa iväg - så hon följde med.

– Det slutade med att vi var i fem länder, inklusive Burma. Jag blev så trött på att vänta i bilen så jag gick ut på gatan och fick massa klistermärken i pannan och dansade med Aung San Suu Kyi-anhängare. När Nils kom tillbaka blev han så klart förvånad.

Minnena finns kvar, men även sorgen.

– Jag har förlorat min bäste vän. Det bär jag med mig hela tiden.

Nils Horner föddes och växte upp i Borås. I vuxen ålder arbetade han som journalist och var utrikeskorrespondent i många år, främst i Asien och Mellanöstern under 2000-talet. Han sköts till döds, 51 år gammal, på öppen gata den 11 mars 2014 i Kabul, Afghanistan. Ingen har ännu gripits för mordet.