Ledare

Ledare
Norrby, ett av Borås miljonprogramsområden. Där bor många låginkomsttagare som har svårt att göra boendekarriär. I Borås skulle det krävas att 40 procent bytte bostadsort för att uppnå jämvikt mellan inrikes och utrikes födda, enligt en undersökning.
Foto:

Ledarkrönika
Senast härom veckan undertecknade valda delar av Europaparlamentets vänster- och högerextremister tillsammans en resolution om att avsätta EU-kommissionen. En av dessa extremister är franska Nationella frontens ledare Marine Le Pen.
Foto:

Ledarkrönika
Till allmän överraskning vann gräsrotsrörelsen Madinatinas lista över 40 procent av rösterna i lokalvalet i Beirut, Libanon. Omkring 32 000 Beirutbor gav den sitt stöd jämfört med 47 000 för de etablerade politikerna.
Foto:

Ledarkrönika
Under fredagen och lördagen är 1 700 moderata kommun- och landstingspolitiker samlade för Sverigemötet på Malmömässan. Under lördagen håller Anna Kinberg Batra sitt tal. Hon lär säga ungefär som partisekreteraren Tomas Tobé gjorde under fredagen, att partiet vill ta makten igen – men först efter valet 2018.
Foto:

Ledarkrönika
Den amerikanska studenten Connie Dickinson har, med hjälp av Centrum för rättvisa, stämt Mälardalens högskola för att hon anser att utbildningen – som hon betalat 183 000 kronor för – var undermålig. Men vilken rätt har en enskild mot staten när kvaliteten på tjänsten man betalat för inte håller?
Foto:

Ledarkrönika
Att Londons skuggsida ter sig så lockande för många som i brist på bättre får kallas ”ekonomiska flyktingar”, beror på att de utan större risk för att ertappas kan leva relativt gott liv här, konstaterar Mikael Hermansson i ledarkrönikan.
Foto:

Ledare
Under onsdagsförmiddagen besökte näringsminister Mikael Damberg (S) Lindholmen i Göteborg där han tillsammans med Pia Sandvik berättade att statens industriforskningsbolag Rises huvudkontor flyttas från Stockholm. Sandvik blir från 1 juli Rise vd. Därmed tar hon också över ledningen för SP i Borås.
Foto:

Ledare
Protestaktionen mot Vattenfalls brunkolsanläggning utanför Berlin i helgen lockade tusentals som oroar sig för klimatet. Aktionen verkade också hårt i sociala medier, till exempel med livesändningar från ockupationen av tågrälsen. Borås Stads medarbetare Kennet Öhlund bidrog såväl på plats som på Facebook.
Foto:

Ledarkrönika
Migration har påverkat Sverige i alla tider, påpekar författarna som gästkrönikören Andreas Johansson Heinö. Och migrationen måste få tillåtas förändra vårt samhälle om långsiktig nytta ska kunna uppnås,menar han. Här ett tusental afghanska flyktingar som bor i ett tältläger på den före detta baseballplanen under Aten-OS.
Foto:

Ledare
Dagen efter gängmorden inne på en restaurang på Vårväderstorget i södra Biskopsgården i Göteborg 22 mars i fjol besökte statsminister Stefan Löfven (S) platsen och la blommor bland mängder av närboende och sörjande. Dags för en statlig kommission om varför var och en av de åtalade hamnade där de hamnat, föreslår ledarsidan.
Foto:

Ledare
Personalpolitiken i Borås Stad fick rätt besk kritik av stadsrevisionen i vintras. I lördags publicerades i BT en ovanlig debattartikel i ämnet - ovanlig eftersom en rad fackförbund hade gått samman med kritik i samma ämne. Men fackens kritik hade fått större vikt om de själva hade varit redo bidra till bättre drivkrafter.
Foto:

Ledarkrönika
Tidigare svenska idrottshjältar - i dag beslutsfattare i Sveriges Olympiska Kommittés, SOK, styrelse. Bordtennisgiganten Jörgen Persson och curlingstjärnan Anette Norberg sitter i SOK:s styrelse, Stefan Holm är adjungerad. De kan, om de vill, markera hur de ställer sig i frågan om Rysslands deltagande i sommar-OS i Rio de Janeiro i sommar. De nya sensationella dopningsuppgifterna från Grigorij Rodtjenkov är svåra att skaka av sig.

Miljöpartiets kongress
Det var då det... inte lika muntert i dag i relationerna mellan regeringspartierna, får vi anta. Åsa Romson lämnar nu som språkrör vid kongressen i Karlstad i dag, och inom kort även Stefan Löfvens regering, där hon ju burit – den representativa – rollen som vice statsminister.
Foto:

Ledarkrönika
Försvarets radioanstalt, med huvudkontor på Lovön väster om Stockholm, bedriver signalspaning men har också kompetensen för så kallad hemlig dataavläsning. Nu vill regeringen ge myndigheterna möjlighet att använda även det tvångsmedlet, eftersom kriminalitetens kommunikation allt mer sker vid sidan om telenäten.
Foto:

Ledare
I morgon möts kommunledningen för att ha en skarp diskussion om hur Borås Stad ska ställa sig i frågan om stationsläge för – den eventuella – höghastighetsjärnvägen genom Sjuhärad. Enligt uppgifter till ledarsidan är huvudscenariot från Trafikverket att de snabba tågen rusar förbi i höjd med Bråt söder om staden, medan tågen som ska stanna i Borås går in till perronger invid den nuvarande stationen. Spårdragningarna i kartan ovan är ledarredaktionens bedömning av huvudscenariot utifrån information från olika håll.
Foto:

Gästkrönika
Brända bilar på Hässleholmen vid ett tidigare tillfälle. ”Ständigt ska resurser och insatser riktas till förmån för den som vandaliserar, inte den som försöker göra rätt för sig i ett samhälle där man allt mer underskattar de goda krafterna”, skriver Anela Murguz i sin gästkrönika.
Foto:

Gästkrönika
Intervjun med TV 4-reportern Ann Tiberg som ledde fram till att Yasri Khan valde att avsäga sig kandidaturen till Miljöpartiets partistyrelse, där valet av honom skulle ha skett på kongressen nu på fredag. Khan vill inte ta kvinnor i hand.
Foto:

BT tipsar: Missa inte det här