Ledare

Gästkrönika
Bland andra heta frågor diskuterade Stefan Löfven även höstens toppmöte om en ”social pelare” inom EU när ledarna möttes i Bryssel på midsommaraftonen. Höstens möte ska hållas i Göteborg.
Foto:

Ledare
Konkurrensverket har granskat hur kommunerna hanterade frågan om HVB-hem till de ensamkommande asylsökande och funnit att just denna del av migrationskrisen fungerade tillfredsställande.
Foto:

Gästkrönika
Slaget om Mosul är inne i slutskedet. Där har kurder kämpat sida vid sida med sunniter och shiiter. Men efter att IS är borta som militärt hot riskerar vapnen att vändas i nya riktningar. Den här bilden togs 17 maj strax utanför Mosul där invånare flydde striderna mot IS.
Foto:

Ledare
53-årige svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai sitter sedan oktober 2015 fängslad i Kina på ett fullkomligt rättsvidrigt sätt. I kinesisk tv tvingades han ”erkänna”. I dag reser Stefan Löfven till Kina. Han borde kräva ett frisläppande.
Foto:

Ledare
På onsdagsförmiddagen i polishuset i Göteborg presenterade rikspolischefen Dan Eliasson (i mitten), underrättelsechefen Linda Staaf och chefen för region Väst Klas Friberg listan över landets särskilt utsatta områden. Till den hör nu även Norrby och Hässleholmen/Hulta.
Foto:

TV: Ledare

Ledare
I morgon måndag ska kommunstyrelsen i Borås ta beslut om budgetramarna för 2018. Prognosen pekar mot ett överskott på 116 miljoner. Ändå är det tid för politikerna, här Annette Carlson (M) och Ulf Olsson (S), att börja planera för bistrare tider.
Foto:

Ledarkrönika
21-årige Hazem Abodan är en av de syriska flyktingar som fått och tagit chansen att få ett riktigt jobb. På företaget Ingrams lager i Viared kombinerar han arbete och studier i yrkessvenska i ett samverksansprojekt mellan bolaget, Lernia och Arbetsförmedlingen. På lilla bilden Ingrams Christian Håkansson omgiven av Lernias Cecilia von der Lancken och Ann-Christin Hansson.

Mitt Europa
EU-parlamentet spurtar med ett förslag till ny asylpolitik. Här sover flyktingar i tält på en strand i Souda på Chios i Grekland. Hittills i år bedöms 60 000 migranter ha nått EU:s stränder.
Foto:

Ledarkrönika
I dessa skolavslutningstider bör vi sända en särskilt tacksamhetens tanke till de lärare som nu går i pension och som under decennier där tveksamma pedagogiska reformer satt sin prägel medan de upprätthållit hög ämneskompetens. Bilden från en flickklass på 40-talet.
Foto:

Inpass från vänster
Ola Toivonen jublar efter det sanslösa, osannolika, segermålet i VM-kvalet mot Frankrike. Apropå detta skriver Lars Stjernkvist: ”Inom idrotten finns det vinnare och förlorare, och det är nästan alltid möjligt att veta vem som är vad. Så borde det även vara inom politiken, men det är snarare tvärtom.”
Foto:

Inpass från vänster
Jenny Åkervall skriver: ”Det handlar inte bara om okunskap, det är i hög grad en attitydfråga. Både bland allmänheten och inom svensk sjukvård, kanske främst inom barnmorskekåren. Vanföreställningar om att en ”riktig kvinna” föder vaginalt. Kanske också att en ”riktig kvinna” inte går sönder av att föda barn.”
Foto:

BT tipsar: Missa inte det här