Ledare

Klockan 10,06 på torsdagsförmiddagen 22 oktober, för precis ett år sedan, stegade denna skrämmande figur in på skolan Kronan i Trollhättan. Innan Anton Lundin Pettersson sköts av polisen hann han dödligt skada tre unga män av utländsk härkomst. I kväll hålls en minnesmanifestation.
Foto:
Ledarkrönika

Ledare
Infrastrukturminister Anna Johansson talade inför Handelskammaren i Göteborg på tisdagsmorgonen. Där var hon så tydlig en politiker kan vara: Glöm att den utlovade järnvägen Mölnlycke-Bollebygd byggs innan vi vet hur det blir med resten.
Foto:

Ledare
Kommer en – eventuell – kommande höghastighetsjärnväg att dras norr eller söder om sjön Åsunden mellan stationerna i Borås och Jönköping? För Ulricehamn är frågan givetvis extremt viktig, även om någon höghastighetstågsstation inte anläggs i staden. Kartan visar det översiktliga utredningsområdet i Trafikverkets senaste dokument.
Foto:

Ledare
Kommunfullmäktige i Borås – med Ulf Olsson (S) i mitten – när budgeten klubbades i november i fjol, då nämnderna hade dragit på sig stora underskott. Delårsrapporten för årets sju första månader visar på en skärpning i ansvaret hos stadsdelarna.
Foto:

Gästkrönika
Efter Ericssons varsel om att stänga stora delar av verksamheten i bland annat Borås finns del skäl att tro att detta elände inte är en enskild företeelse. Sverige står inför enorma utmaningar för att klara konkurrensen.
Foto:

Ledarkrönika
En av alla lampor vid Hulta torg som vandaliserades natten till tisdagen. Det är tid för att godkänna kameraövervakning på denna och andra utsatta platser, för de boendes integritets skull.

Ledare
Nöden har ingen lag. Därför funderar Borås Stad nu på att tillsätta en bostadskoordinator för att hjälpa till att skaka fram även rum i privatbostäder för att klara åtagandet för att ge plats åt nyanlända med kommunplacering under 2017. Här en asylsökande i ett rum på ett boende i Pajala.
Foto:

Ledare
Den före detta moderate riksdagsledamoten Abdirizak Waberi är styrelseledamot i föreningen som fått klartecken av Skolinspektionen att öppna en muslimsk friskola i Göteborg. Waberi har sagt i SVT att sex mellan flick- och pojkvänner är ”totalt förbjudet”.
Foto:

Gästkrönika
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson efter SVT-debatten på söndagskvällen. Han knäpper sina händer efter att ha blivit ovanligt hårt åtgången av de övriga partiledarna. De senaste veckornas avslöjanden har visat på sidor av hans parti som gör det omöjligt att bjuda in till ansvarstagande.
Foto:

Ledare
Partiledardebatten i SVT på söndagskvällen klargjorde som väntat inte mycket. Men Moderatledaren Anna Kinberg Batra var ovanligt het och kände uppenbart ett behov av att inte framstå som den kyligt konstaterande partiledare som annars ofta gett sig till känna. Stefan Löfven råkade kalla Sverigedemokraterna för att nazistiskt parti, och för detta blir han nu KU-anmäld av SD. Här sträcker Gustav Fridolin ur kardan till Jan Björklund efter avslutad ordstrid.
Foto:

Gästkrönika
Vid begravningen av Shimon Peres på Mount Herzl-kyrkogården i Jerusalem 30 september stod USA:s president Barack Obama intill Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Från Sverige deltog statsminister Stefan Löfven.
Foto:

Ledare inför tv-debatt 2:
Donald Trump tvingades natten till lördagen att, hör och häpna, be om ursäkt. Något annat var inte möjligt efter att väljarna chockats av den videofilm som tidningen Washington Post publicerat. Skandalen kommer rimligen att påverka den andra tv-duellen med Hillary Clinton, som sänds natten till måndagen.
Foto:

Gästkrönika
Den omtalade civila hjälporganisationen Vita hjälmarna i Syrien har tagit den här bilden för en dryg vecka sedan i en av de mest utsatta östra stadsdelarna i Aleppo.
Foto:

BT tipsar: Missa inte det här