Annons

Vem är din talman på måndag?

Valet av talman som stundar på måndag framstår som en valrörelse i miniatyr. Men kanske borde talmansfrågan handla mindre om politisk positionering, och mer om rikets bästa.
Publicerad 23 september 2018 • Uppdaterad 24 september 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
STOCKHOLM 2015-06-02Konstitutionsutskottets (KU) ordförande Andreas Norlén (M) föreslås av Alliansen som ny talman. Men talmansfrågan är mer invecklad än tidigare.
STOCKHOLM 2015-06-02Konstitutionsutskottets (KU) ordförande Andreas Norlén (M) föreslås av Alliansen som ny talman. Men talmansfrågan är mer invecklad än tidigare.Foto: Bertil Ericson/TT

Precis som i regeringsfrågan har vem som ska bli talman blivit en invecklad affär. Historiskt har ordningen varit den, att det största blocket tillsätter talmansposten, men det nya läget i svensk politik gör lösningen svårare denna gång. Den senaste mandatperioden har S innehaft talmansposten, och posten som vice och andre vice talmanspost har M och SD som näst och tredje största parti haft. Denna ordning accepteras dock inte längre, från flera håll.

Alliansen förordar istället att största block ska inneha talmansposten, men räknar då inte de rödgröna som ett block. På fredagen föreslog de därför Andreas Norlen (M), jurist, mångårig riksdagsledamot och sedermera ordförande i konstitutionsutskottet som deras kandidat till talman.

Annons

Men även Vänsterpartiet har visat att de inte längre kommer acceptera den tidigare ordningen genom att i dagarna föra fram Lotta Johnsson Fornarve (V) som kandidat till posten som andre vice talman, och utmanar därmed Björn Söder (SD) som i dag sitter på posten.

Uppenbarligen kan inte heller talmansfrågan undgå att påverkas av det nya parlamentariska läget.

Redan för fyra år sedan befann sig dock posten andre vice talman och Söder själv i viss kontrovers. De som agerade på, den till stor del befogade kritiken om Söders tvivelaktiga uttalanden om vilka som är svenskar och inte, var Vänsterpartiet.

Men det handlade inte om att sakligt bemöta och plocka isär de orimliga uttalandet att judar och samer inte är svenskar. Istället valde V i vanlig ordning någon form av salongsaktivism som varken är värdig rebeller eller riksdagsledamöter, på helt olika sätt. Just eftersom de rollerna är vsåra att kombinera. Genom att Rossana Dinamarca (V) på Söders uppmaning att tacka talmannen när man får ordet i kammaren svarade “Du är inte min talman” fick hon en del ryggdunkar från “politiskt korrekta” krafter.

Problemet med denna typ av beteende i kammaren är att den urholkar talmansämbetet. Därför är det nu extra viktigt att förspelet till talmansvalet inte ska vara partipolitskt mygel. Fokuset måste vara att välja en talman som kan samla snarare än splittra och representera Sverige på ett värdigt och korrekt sätt.

V och SD kan positionera sig allt vad de vill. Till syvende och sist är det beklagligt att två partier med extrema rötter, och uppenbart problematisk partikultur, gör anspråk på posten som andre vice talman. Att SD är tredje största parti och därmed naturligt gör anspråk på posten är en sak. Det är fortfarande beklagansvärt. SD:s och V:s agerande inför det kommande talmansvalet har visat att dessa partier har en lägre mognadsgrad än övriga.

Därför är det välkommet att Alliansen föreslår en högt ansedd person som Andreas Norlén med god erfarenhet av att ena konstitutionsutskottet, även i svåra avgöranden. Socialdemokraterna gör därför klokt i att släppa talmansposten.

Men antagligen, precis som med allt annat som kan kosta dem inflytande, är det ett för högt pris att betala för ett maktparti som S.

BT
Annons
Annons
Annons
Annons