Vaccinationsmotståndet måste stävjas

Kortledare Artikeln publicerades
Ett barn vaccineras. I dag växer kritiken mot vaccin allt mer.
Foto: Gorm,Kallestad
Ett barn vaccineras. I dag växer kritiken mot vaccin allt mer.

Vaccinering kan leda till autism. Sådan vilseledande information kan du mötas av på sociala kanaler som Facebook och Instagram.

CNN rapporterar om hur denna typ av förvillande reklam om vaccination fortsätter cirkulera på de sociala kanalerna, trots att Facebook för två veckor sedan lovade att vidta åtgärder. Nu säger en talesperson att det kan ta ytterligare flera veckor att stävja spridningen.

I dag har vaccnationsmotstndet allt mer hittat hem i populistiska rörelser. En misstro till “etablissemanget” och den information som kommer därifrån, i kombination med ökad möjlighet att sprida falska och alternativa nyheter, har gett vaccinationskritiken ett uppsving. Att vilseledande information lätt förväxlas med fakta är naturligt. Men när det handlar om något så avgörande som barn och hela samhällets skydd från sjukdomar är det också farligt.

Det är inte bara denna informationsspridning som måste stävjas av Facebook. Vaccinationsmotståndet måste stävjas av hela samhället.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.