Trump avgå? Nja, oddsen talar för att han väljs om

Ledare Artikeln publicerades
President Donald Trump är motbjudande på många sätt, men samtidigt populär bland sina egna supportrar.
Foto: Andrew Harnik
President Donald Trump är motbjudande på många sätt, men samtidigt populär bland sina egna supportrar.

Det är en faktor vi svenskar ofta missar när vi skakar på huvudet över att Donald Trump fortfarande bor kvar i Vita huset: Amerikanen tycker att plånboken känns tjockare nu, och då går det att överse med det mesta.

Donald Trump förtroendesiffror stampar runt historiskt sett extremt usla 36-38 procent. Men jämnheten är intressant i sig. Enligt Gallup är fortfarande 84 procent av republikanska väljare bakom honom. Stödet steg till och med en aning efter hans överslätande uttalanden om nazisterna efter kravallerna i Charlottesville i augusti.

Bland demokrater och media är det sedan länge en älsklingshobby att resonera om de juridiska möjligheterna att ställa presidenten inför riksrätt. Att det skulle krävas en två tredjedels majoritet i den republikanskt ledda senaten har inte heller hindrat bookmakers från att ställa ut odds.

Spelbolaget Coral bedömer nu att det finns en 40-procentig risk/chans att Trump inte överlever i Vita huset fram till mandatperiodens utgång, via riksrätt eller frivillig avgång. Men samtidigt ger spelsajten 5Dimes bara två gånger pengarna för att Trump blir omvald. Hans vicepresident Mike Pence kommer tvåa med tio gånger pengarna. (Vi noterar att Kirsten Gillibrand, den demokratiska senatorn som ledarsidan skrev om i lördags, rusat till ”bara” 25 gånger pengarna...).

Tidskriften The Atlantics Peter Beinart träffar sannolikt mycket rätt i sin analys härom veckan: ”Kan (åklagaren) Mueller eller någon journalist avslöja så pass skadlig information att den skulle få republikaner i allmänhet att släppa taget om honom och ge partiets senatorer politiskt beskydd för att kräva hans avgång? Det är osannolikt. (...) De flesta konservativa tar del av Trumpvänliga medier och dessa kommer att spela ner eller förvränga i stort sett allt som Mueller eller traditionella medier gräver fram. Och ju mer aggressivt demokrater trycker på för Trumps avsättande, desto lättare kommer det att bli för sajter som Breitbart eller Sean Hannity (Fox News-”programledaren”, vår anm) att samla republikaner mot en statskupp från vänster”.

I samband med att Donald Trump installerades sa förre statsministern Göran Persson att han inte trodde att Trump skulle bli långlivad. Men han har ”börjat tvivla”, som han uttryckte det i Expressen tidigare i höst: ”Jag trodde nog att den amerikanska strukturen skulle ta hand om Donald Trump, att han skulle kapslas in så att säga. Men han har ju visat sig stå över också detta”, sa Persson.

Vi svenskar underskattar nog betydelsen av den ekonomiska utvecklingen i USA, utöver att vi inte förstår oss på hur inte minst de evangelikala kristna tänker när de föredrar Trump, hur mycket skämskudde han än framkallar.

Under det tal han höll i början av julveckan där temat var USA.s nya säkerhetspolitiska linje valde Trump, sin vana trogen, att i stället och raskt komma in på helt andra frågor, som att ännu en gång upprepa hur börskurserna fortsätter att slå all time high. Det är givetvis en riskabel taktik den dag börsen vänder söderut, men så dags lär Trump veta vem han ska skylla på.

Så länge är det helt klart så att många av de ekonomiska kurvorna pekar rätt i USA; arbetslösheten fortsätter ner, husbyggandet går upp, BNP tickar på runt tre procent. för första gången på elva år svarar fler än hälften i CNBC:s opinionsmätning att deras privatekonomi är god eller mycket god.

Lägg till detta att Trump kan bocka av den första egentliga framgången i kongressen med antagandet av den genomgripande skattereformen. Den driver visserligen upp det av republikanerna normalt sett hatade budgetunderskottet, den gynnar visserligen främst de redan rika.

Men Trump förmådde ändå presenterade den som sin alldeles egen julklapp till sitt folk.