Annons

Sverige riskerar sugas in i svarta Brexit-hålet

Ett svart hål växer sig allt större dag för dag, och hotar att dra sluka allt större delar av det välstånd som dagligen genereras i den öppnaste och mest rörliga av ekonomiska områden, nämligen EU:s inre marknad.
Ledare • Publicerad 26 augusti 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Storbritanniens Brexit-minister Dominic Raab presenterade i torsdags detaljer om hur regeringen tänker sig delar av regelverket efter en hård Brexit.
Storbritanniens Brexit-minister Dominic Raab presenterade i torsdags detaljer om hur regeringen tänker sig delar av regelverket efter en hård Brexit.Foto: Peter Nicholls

Så kan det akuta hot beskrivas, som vad avsaknaden av en överenskommelse mellan Storbritannien och EU innebär. Om det inte finns ett avtal klart senast i slutet av november, kommer mörkret snabbt att breda ut sig.

Annons

Den 29 mars ska öriket lämna EU. Inte i något avseende går det att motivera det beslutet med mindre än att alla rationella argument måste lämnas därhän.

Därför har också den brittiska regeringens agerande präglats av en enastående förmåga till upprepade självmotsägelser och självmål. Alla vet att katastrofen närmar sig, men få vågar tala klarspråk om vad som måste göras.

I Sverige publicerades tidigare i år den lilla broschyren ”Om kriget kommer”, i vilken Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, lämnar tips och råd för hur vi svenskar ska agera om det värsta inträffar. I torsdags var det Brexitministern Dominic Raabs tur att göra samma sak, när han lanserade regeringens rapport som innehöll 24 ”tekniska notiser” med råd till företag och konsumenter om hur de ska agera när – inte om – det värsta inträffar.

”Det brittiska folket kommer även i fortsättningen att få sina baconsmörgåsar”, var den mest minnesvärda av ministerkommentarerna. Det löftet mättar föga när riskerna är hundrafalt större. Dansk fläskexport kommer att påverkas på samma sätt som svenska industriprodukter.

En som insett att regeringens Brexitanhängare håller på att, medvetet eller omedevetet, mörka riskerna med ett utträde för det brittiska folket är finansminister Philip Hammond, som strax efter Raabs presentation lät publicera ett brev till en parlamentsledamot i vilket han varnade för att ett utträde ur unionen utan ett avtal skulle innebära att landet tvingades låna cirka 1 000 miljarder kronor ytterligare under de kommande åren för att klara samhällsekonomin.

Om inte sans och vett snart får överhanden i de interna striderna om Brexit inom regeringen och Tory-partiet infinner sig ett skymningsläge. Det brittiska samhället som helhet skulle i det läget lida oreparabla skador på kort sikt, men också på längre sikt skulle förutsättningarna för tillväxt och välfärd kraftigt försämras. Dessvärre skulle det också innebära att EU:s medlemsländer inklusive Sverige riskerar att sugas in i det svarta hål som den brittiska dårskapen lämnar efter sig.

Kanske bör svenska MSB överväga att utvidga ”Om kriget kommer” med ett kapitel om vad vi ska göra i det läget.

Annons
Annons
Annons
Annons