Stefan Eklund: Den nya fascismen

Italien Artikeln publicerades

Matteo Salvinis framgångar är ett dystert tecken på att den rasistiska högerpopulismen nu även regerar Italien.

Silvio Berlusconi och Matteo Salvini på ett gemensamt valmöte inför valet i Italien i mars förra året. ”Det är nog så att vi ser en ny fascism regera Italien idag.” Det skriver BT:s chefredaktör Stefan Eklund.
Foto: Andrew Medichini
Silvio Berlusconi och Matteo Salvini på ett gemensamt valmöte inför valet i Italien i mars förra året. ”Det är nog så att vi ser en ny fascism regera Italien idag.” Det skriver BT:s chefredaktör Stefan Eklund.

Den italienske författaren Roberto Saviano ska åtalas för förtal. Han har i en artikel kallat den högerpopulistiske inrikesministern Matteo Salvini för en ”pajas” och ”den undre världens minister”.

Åtalet är ett sorgligt bevis för att den viktiga EU-medlemmen Italien är på väg åt samma håll som andra EU-nationer som utsatt den fria pressen och yttrandefriheten för kraftfulla attacker; Ungern, Polen, Tjeckien...

Det är absurt att det drabbar Roberto Saviano, författaren bakom succén ”Gomorra”, en skildring av den syditalienska maffian som ledde till att han lever under ständigt dödshot. Ett pris är satt på Savianos huvud och han har livvaktsskydd dygnet runt.

Matteo Salvini är idag Italiens mest populäre politiker. Han har förvandlat det tidigare norditalienska högerpartiet Lega Nord till ett parti som omfattar hela Italien. Tidigare ville Lega Nord bryta loss det välmående norra Italien från den fattiga södra delen. Föraktet som riktades mot syditalienare var partiets huvudsakliga strategi.

Under Salvini har partiet bytt namn, till bara Lega, och nu är det inte längre syditalienare som står i skottgluggen, utan framför allt invandrare (men även homosexuella och journalister). Rom är inte längre fienden, istället är det Bryssel. Salvini säger sig tala för folket, mot eliten, och använder gärna uttrycket ”Italians first”. Känns igen, eller hur? Trumps mur motsvaras av Salvinis ofta upprepade slogan ”Stoppa invasionen”, vilken syftar på de flyktingar som kommer med båtar över Medelhavet.

Det här har hur som helst visat sig vara en framgångsrik politik. Till och med de tidigare föraktade syditalienska regionerna röstade på honom och Lega regerar nu Italien tillsammans med det märkliga missnöjespartiet Femstjärnerörelsen, bildat av komikern Beppe Grillo.

Det är ingen perfekt matchning. Legas hårdföra, ofta rasistiska, och nationalistiska politik ska möta Femstjärnerörelsens mer alternativa och maktkritiska, där till exempel nationalismen har en mindre framträdande roll.

I kulisserna finns dessutom Silvio Berlusconi, fortfarande juridiskt hindrad ha en politisk post, men synbarligen på god fot med Salvini.

Matteo Salvinis starka anti-EU-politiska hållning har givit honom en gemenskap med europeiska högerextrema politiker som Marine Le Pen och Victor Orbàn. Salvini har sagt: ”Efter valet i maj kommer vi att styra Europa tillsammans med Orbàn”. Och det är i ljuset av Italiens nya EU-fientliga profil man ska se det aktuella närmandet till Kina, på tvärs mot EU:s överenskomna hållning gentemot Kinas ekonomiska imperialism.

Italien har alltid varit en bräcklig demokrati. Det finns ett arv efter fascismen och Mussolini som ständigt varit närvarande. Svårigheten att bilda stabila regeringar har varit uppenbar ända sedan andra världskrigets slut. När Matteo Renzi, den unge borgmästaren, EU-vännen och vänsterdemokraten från Florens, tog makten 2014 sågs han som en motpol till den våg av högernationalism som vällde fram över Europa. Många italienare, inte minst de unga, en grupp hårt drabbad av arbetslöshet, satte stort hopp till honom. Renzi var en slags italiensk Obama, men precis som Obama förmådde han inte genomföra de sociala reformer han lovade och precis som Obama efterträddes han, sedan han avgått i förtid och en tillfällig regering fått ta över, av sin egen motsats vid nästa val, en populist och rasist. Matteo Salvini citerar till och med Mussolini. Det är nog så att vi ser en ny fascism regera Italien idag. Det är en sorglig utveckling i en av EU:s viktigaste medlemsstater, i en av Europas största ekonomier.

Roberto Savianos gärning som författare var länge en modig kamp mot den italienska maffian. I Salvinis Italien har han fått regeringen på halsen också. Det är förmodligen en svårare fiende. Matteo Salvinis popularitet är till stor del byggd på ett flitigt användande av sociala medier, framför allt Facebook, där hans rasistiska budskap trummas fram. I takt med hans framgång har de rasistiska våldsdåden ökat markant i Italien. Han har också sagt att det statliga livvaktsskyddet av Roberto Saviano ”behöver utvärderas” och helst dras in. I en Facebookpost skrev Salvini: ”Adjö Saviano, skaffa ett liv! På egen bekostnad.”

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.