Annons

Ryssland vill ha en stor stark

Kritiken mot det ryska presidentvalet där Vladimir Putin fick över 76 procent av rösterna är stark. Men även om kriterierna för ett fritt val hade uppfyllts finns det mycket som talar för att Putin ändå hade blivit återvald.
Publicerad 19 mars 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Omvald för sex nya år. Här håller Vladimir Putin sitt segertal utanför Kreml natten till måndagen.
Omvald för sex nya år. Här håller Vladimir Putin sitt segertal utanför Kreml natten till måndagen.Foto: Pavel Golovkin

De gratulationer som har inkommit från västledare är återhållna, och många har mött valresultatet med tystnad.

Utrikesminister Margot Wallström (S) menar att valkampanjen var ”riggad” till president Putins fördel. Ett ovanligt klarspråk. Den ryska fristående valobservatörsgruppen Golos har rapporterat om att väljare har röstat flera gånger, den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE slår fast att det har saknats riktiga utmanare och oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, som själv hindrades att ställa upp i valet, menar att det har förekommit exempellösa regelbrott.

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj hindrades att ställa upp i valet. Men det är inte självskrivet att fria medier och fria val skulle ha gjort att en annan regim hade kunnat komma till makten i Ryssland.
Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj hindrades att ställa upp i valet. Men det är inte självskrivet att fria medier och fria val skulle ha gjort att en annan regim hade kunnat komma till makten i Ryssland.Foto: Pavel Golovkin
Annons

Kritiken må vara massiv, både utanför landets gränser och i Ryssland, men ändå har ett inte försumbart antal väljare valt att lägga sin röst på Putin. Orsakerna är flera.

En är Putins stora kontroll över ryska medier. Om vi klagar över ryska desinformationskampanjer i väst så är de enbart en viskning mot den stormflod av statlig propaganda som ryssar ansätts av dagligen. Om det dessutom finns en känsla av att det egna landet är hotat tenderar människor att sluta upp kring den ledare de har.

En annan uppenbar faktor är frånvaron av egentliga motkandidater. De som tillåtits ställa upp har gjort det med Putins goda minne, medan de som hade kunnat utgöra ett reellt motstånd har stoppats.

Men förklaringar till Putins popularitet står också att finna i den ryska turbulenta historien. Många önskar sig framför allt stabilitet och trygghet, och för det krävs en ”stark” ledare, vilket Putin har visat sig vara. Vidare finns en tro på att makt korrumperar, oavsett vem som innehar den för tillfället.

Valresultatet indikerar alltså resultatet att många gärna ser att Putin fortsätter på sin post. Det må ske till priset av den teater som valet innebär, men tillräckligt många ryssar är beredda att se genom fingrarna.

Något val i egentlig mening var det aldrig frågan om. Vladimir Putin har med morot och piska förmått ryssarna att gå och rösta och kan sägas ha återinstallerat sig själv som Rysslands president. Men det är inte nödvändigtvis så att fria medier och fria val hade lett till att en demokratisk regim hade kommit till makten i Ryssland. Putin hade troligen kunnat regera vidare i vilket fall.

Annons
Annons
Annons
Annons