Rätt person för större ansvar

Ledare Artikeln publicerades

Cecilia Malmström är det bästa svenska valet för nästa EU-kommission.

Att statsminister Fredrik Reinfeldt i går valde att presentera Cecilia Malmström som Sveriges bidrag till nästa EU-kommission kom inte som någon större överraskning. Det fanns i själva verket inget trovärdigt alternativ, vare sig till höger eller till vänster om mitten i svensk politik.

Det har längerått enighet över blockgränsen om att Cecilia Malmström skulle få fortsatt förtroende oavsett vilket ansvarsområde som Sverige skulle få. Hon är dessutom redo för större ansvar, vilket Jean-Claude Juncker säkert är tacksam för när han nu ska lägga de sista bitarna i EU-pusslet.

Han vet att Malmström redan haft en av de mest ansvarstyngda posterna och att hon har lyckats med det som ingen tidigare klarat av, att driva igenom en asylpolitik som ska göra unionsländernas flyktingmottagande mer mänskligt och solidariskt.

Så oavsett vilken portfölj som väntar kommer Malmström att vara uppgiften vuxen.

Att Stefan Löfven (S)kallar det ”bekymmersamt” att Sverige inte har säkrat vilken portfölj som är aktuell, det är knappast trovärdigt. Det är långt mer bekymmersamt att Löfven inte har ”säkrat” ett hållbart regeringsalternativ som förmår att tala med en röst om Europa. Vilket inflytande kan Sverige räkna med om en rödgrön Europapolitik skulle uppstå ur Socialdemokraternas motstånd mot fri rörlighet och Vänsterpartiets krav på utträde ur EU, och Miljöpartiets liberala syn på invandrings- och asylpolitiken?

Knappast något eller inget alls. Välj själv.

Ledarredaktionen