Annons

Nu måste mitt–S svara på frågan ”hur” 

Samverkan i all ära, men långt viktigare är att de fyra partierna som nu ska leda Borås snarast klarar av att precisera sin politik.
Ledare • Publicerad 24 oktober 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Mitt-S-samverkans fyra frontfigurer presenterar sin politik. Från vänster Tom Andersson (MP), Kerstin Hermansson (C), Ulf Olsson (S), Anna Svalander (L) och Malin Carlsson (S).
Mitt-S-samverkans fyra frontfigurer presenterar sin politik. Från vänster Tom Andersson (MP), Kerstin Hermansson (C), Ulf Olsson (S), Anna Svalander (L) och Malin Carlsson (S).Foto: Mikael Hermansson

Det enda som egentligen är uppseendeväckande med att Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet kommer att leda Borås under den kommande mandatperioden är att den politiska plattformen som partierna kommit överens om gör det svårare att utvärdera denna samverkan i efterhand.

Onekligen finns det många punkter i det manifest som fått namnet Mitt-S-samverkan för utveckling i Borås 2018–2022, men samtidigt är det endast ett fåtal som klarar av att stå på egen hand; de viktiga preciseringarna lyser oftast med sin frånvaro.

Annons

Ett litet exempel: Få torde ha något emot att ”stadens förskolor ska vara giftfria”, men det skrivningen indikerar är ju snarare att raka motsatsen skulle vara ett faktum i dag. Så vad är det för gifter som de fyra partierna avser? Hur vanligt förekommande är de? Vilka skador finns dokumenterade? Hur ser det vetenskapliga underlaget ut för vilka åtgärder som ska vidtas vid den sanering som nu väntar? Eller är det rentav något annat som avses när ordet ”giftfria” används?

Ett större exempel: Löftet om att ”Borås Stad ska vara bäst av landet femton största kommuner när näringslivet betygssätter hur det är att driva företag i sin kommun” är ansvarspåläggande och kräver för att bli trovärdigt att det först görs en grundlig analys av den politiska viljan. Varför är inte Borås bäst redan idag?

En stor besvikelse: Södra torget förblir parkeringsplats för bussar. En ”strategisk visionsplan” för Stora torget kan inte kompensera för ett missat tillfälle att utveckla centrums viktigaste plats.

Ett bra tillkännagivande: Människor ska kunna bo var de vill bo. Nu gäller det att ta nästa steg – att uppmuntra människor att faktiskt ta tillfället i akt att göra så!

Det ska dock sägas till de samverkande partiernas försvar, att de har haft kort tid på sig att bli konkreta. Dessutom har de den nationella regeringskrisens konsekvenser att ta hänsyn till. Avsaknaden av en budget för rikets finanser gör utsikterna ovissa för vilka resurser som står till buds under det kommande året.

Det finns således anledning att ge stadens nya ledning tid för att hitta sig själva, få grepp om de ekonomiska förutsättningarna och finna sina praktiska samarbetsformer innan något mer bestämt omdöme bör lämnas.

I sak är det inte bara oproblematiskt att två borgerliga mittenpartier samarbetar med Socialdemokraterna, utan också välkommet. Breda, blocköverskridande samarbeten har bättre förutsättningar för att skynda långsamt. Det är uthållighet och långsiktighet som ska prioriteras, det är omsorgen om såväl ”kunder” som skattekronor som ska prioriteras.

Politiskt sett är det bra om ytterligheter antingen stängs ute eller trubbas av. Inte heller är det av ondo att ”frysa” ideologiskt grundade konflikter, i minst när det gäller sådant som kommunen saknar möjlighet att påverka. Varken friskoleetableringar i allmänhet eller det mer specifika löftet att säga nej till religiösa friskolor hör ju som bekant till den kommunala kompetensen.

Kan det dessutom leda till ett annat sätt att debattera i fullmäktige, på nätet eller i insändarspalter, finns det alla skäl i världen att välkomna denna Mitt-S-samverkan.

Låtsaskonflikter är det sista som Boråspolitikerna ska ägna tid åt.

Annons
Annons
Annons
Annons