Nej till nej till kärnvapen

Kortledare Artikeln publicerades
Regeringens utredare Lars-Erik Lundin rekommenderar att Sverige inte ratificerar FN:s avtal mot kärnvapen.
Foto: Jessica Gow/TT
Regeringens utredare Lars-Erik Lundin rekommenderar att Sverige inte ratificerar FN:s avtal mot kärnvapen.

I FN sa den svenska regeringens representant ja till avtalet om ett kärnvapenförbud. Men sedan var slut på förbudsivern.

Under kraftig press från Sveriges försvarssamarbetspartner nummer ett – USA, och med kraftig eld från flanken av flera av Natoländernas regeringar valde regeringen att istället för att ratificera avtalet tillsätta en utredning som presenterades under fredagen. Slutsatsen av den är att Sverige måste säga nej.

Argumentet? Att om Sverige skulle tillträda konventionen skulle det försvåra det försvarssamarbete med Nato och grannländerna som är helt avgörande för landets försvarsförmåga. Så ja, i det avseendet ryms Sverige under USA:s kärnvapenparaply. Samtidigt slår utredaren fast att det egentliga problemet är att alla kärnvapenmakter saknas bland undertecknarna. Onekligen finns här en dubbelhet som inte utan vidare kan göras om intet i första taget och rakt inte genom att Sverige skriver på.

En värld utan kärnvapen vore önskvärd. Dessvärre bidrar FN:s avtal inte i något avseende till att en sådan förverkligas. I det läget är ett nej till avtalet inte ett ja till kärnvapen.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.