Nej, du är inte anonym på Flashback

Ledare Artikeln publicerades

Vänsterkollektivet Researchgruppen som tidigare kartlagt användare på rasistiska hatsidor har nu fått användarinformationen från internetforumet Flashback.

För att uttryckasig metaforiskt så är det ett av de äldsta forumen som agerat något av konspirationsteoretikernas och internethatets barnmorska. Men att enbart betrakta Flashback som ett annat Avpixlat gör varken forumet eller användarna rättvisa.

På det sistnämnda forumet finns också grupper för användare att anonymt diskutera livsfrågor som alkoholism och ensamhet.

I samarbete medExpressen har Researchgruppen avslöjat identiteterna bakom anonyma näthatare som var politiskt aktiva i Sverigedemokraterna. Politiker och kandidater som offentligt ställde sig bakom Sverigedemokraternas nolltolerans och bröt mot den på internet. Klassisk dubbelmoral.

Förhoppningsvis kan nyhetenom den läckta Flashbackinformationen få gemene man att inse att man inte längre är anonym på nätet, och att känslig information går att få tag på om man besitter rätt kompetens. Ett exempel på detta är en grupp ryska hackare som för ett tag sedan fick tag på användaruppgifter från 1,2 miljarder användare och lösenord.

Kanske det kan göra att folk uppträder mer vuxet på nätet.

Ledarredaktionen