När MP kom från stan

Kortledare Artikeln publicerades
Miljöpartiets kvinnliga språkrör Isabella Lövin fotograferad inför riksdagsvalet 2018.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Miljöpartiets kvinnliga språkrör Isabella Lövin fotograferad inför riksdagsvalet 2018.

I helgen samlades ett Miljöparti i kris till kongress.

Ett förslag som lanserats, med bakgrund av de bottenlåga stöd partiet har på lands- och glesbygden, är att avskriva studielån för unga som bosätter sig där. Förslaget må ha goda intentioner, men avsändaren är knappast trovärdig i detta fall.

MP har konsekvent bedrivit en politik som slår hårt mot glesbygden, och de som är beroende av bil eller flyg eftersom avstånden är långa. Bensinskatten och flygskatten är två sådana exempel. Språkröret Isabella Lövin menar dock att hon “vägrar köpa bilden av att klimatomställningen skapar orättvisa eller klyfta mellan stad och land”. Men samtidigt får stadsbor subventionerade elcyklar, och de som är beroende av bilen får chockhöjd bensinskatt.

Avskrivna studielån lär göra föga för att attrahera fler unga till landsbygden, om det kostar skjortan att leva där. Beskattningen av bilen och flyget är två saker som gör livet på landet dyrt.

MP kan således vägra köpa den bilden hur mycket de vill – och de kanske kan återkomma när de sett sina väljarsiffror utanför Södermalm och Majorna nästa val.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.