M borde satsa mer på moral

Ledarkrönika Artikeln publicerades
Då Muf-ordförande, i dag avgången riksdagsledamot. Erik Bengtzboes bostads- och bidragsaffärer påverkar partiets trovärdighet.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Då Muf-ordförande, i dag avgången riksdagsledamot. Erik Bengtzboes bostads- och bidragsaffärer påverkar partiets trovärdighet.

Efter ett antal piruetter och bortförklaringar om sina bostads- och bidragsaffärer har riksdagsledamoten för Sörmland, Erik Bengtzboe, insett att det inte håller att fortsätta på samma linje. Därför var det välkommet att den före detta Muf-ordföranden tog beslutet att lämna riksdagen.

Redan i helgen hade partiledningen fått nog. I ett pressmeddelande till TT redogjorde partiledaren Ulf Kristersson för varför Bengtzboe varken kunde vara kvar som arbetsmarknadspolitisk talesperson eller som vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet: ”Hans personliga trovärdighet har tagit allvarlig skada av den senaste tiden uppmärksamhet kring riksdagens ersättning för hans boenden”. Men i allt väsentligt är det en svag och på samma gång vag beskrivning av problemet: Bengtzboes personliga trovärdighet väger lätt i förhållande till vad hans agerande innebär för partiets och riksdagens anseende. Att kunna få 158 000 kronor mer än man är berättigad till bara genom att skriva sig hemma hos mamma, eller för den delen i mammas sommarstuga, må framstå som kreativt och förslaget i vissa kretsar. Men oavsett brottsrubricering eller ej – det är ett bedrägligt förfarande mot ”huvudmannen” – de svenska skattebetalarna.

Inte heller känns det särskilt ödmjukt av Kristersson att hänvisa till att det är själva uppmärksamheten som vållat skadan, vilket uttalandet antyder. Det är Bengtzboes agerade som varit fel, och det hade varit lika felaktigt och omoraliskt om det inte hade uppmärksammats av Aftonbladet. Skadan infann sig i samma ögonblick som den förre riksdagsledamoten lämnade in sin begäran om ersättning. Samma gäller den nu uteslutna Göteborgsmoderaten Lena Ferm som ertappades med gravt fördomsfulla uttalanden om invandrare som analfabeter. Det var inte när GT uppmärksammade vad hon skrivit utan i samma ögonblick som hon skrev det som skadan var ett faktum.

Det är inte första gången något sådant sker, och det är inget som är exklusivt för Moderaterna. Den sortens agerande går att hitta i alla partier. Just därför borde Kristersson och hans ledande kolleger vara mest angelägna om att parallellt med idé- och identitetsarbetet se till att genomföra vad som bara kan beskrivas som ett värderingsarbete och moralisk upprustning i partiet. I detta avseende kan M ha som överordnad ambition att bli ett föredöme för andra partier.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.