Annons

Lotteri i social trygghet

Försäkringskassans nye generaldirektör Dan Eliasson är bekymrad över att allmänhetens förtroende inte är så högt som man önskar, säger han efter gårdagens presentation av årsredovisningen. Det är bra.
Ledare • Publicerad 23 februari 2012

Inte att förtroendet är fortsatt lågt, men att det finns en stark medvetenhet om att mycket är fel och måste åtgärdas.

För även om Försäkringskassan påpekar att tillgängligheten har blivit bättre, och att fler kan sköta sina ärenden via webben, finns stora problem. Flera kundundersökningar ger låga betyg på effektivitet, handläggning och tilltro till handläggarnas oberoende.

Annons

Den allmänna bilden blir att beslut om ersättning är beroende av vem man har tur/otur att få som handläggare. Det är en oacceptabel ordning. Försäkringskassan ska inte bedriva lotteri i social trygghet, utan istället vara en institution där varje medborgare kan lita på att bli bemött på ett rättssäkert och respektfullt sätt.

Försäkringskassan har brottats med förtroendefrågan länge. I en undersökning som redovisades i 2010 års rapport från SOM-institutet i Göteborg visas att kassan är en av de samhällsinstitutioner som har lägst förtroende bland medborgarna. Till skillnad från till exempel domstolar, polis och universitet, har förtroende minskat under 2000-talet.

Man kan spekulera i om det hänger ihop med ogillande av ändrade regler eller om det är en reaktion på att media i allt högre grad berättat om fall där Försäkringskassan faktiskt gjort fel. Men alldeles uppenbart är att den bristande tilltron är skadlig.

I vanlig ordning framkommer också att Försäkringskassan gör stora felaktiga utbetalningar. Och närmast är det tandvårdsstödet som ska granskas extra. Enligt generaldirektör Dan Eliasson kan det finnas många fuskare bland tandläkare.

Det är en allvarlig anklagelse, men om så är fallet framkommer förhoppningsvis snart belägg för det. Det handlar inte endast om tilltron till Försäkringskassan, utan om att medborgarna överlag ska kunna lita på att skattepengar går dit där det är tänkt.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons