Kina tyranniserar sin befolkning

Ledare Artikeln publicerades

Ränderna går inte ur diktaturen Kina. Det har i år gått 30 år sedan massakern på Himmelska fridens torg.

Den militära och polisiära närvaron har ökat markant i Kinas västliga del de senaste åren.
Foto: Ng Han Guan
Den militära och polisiära närvaron har ökat markant i Kinas västliga del de senaste åren.

I den mån ekonomiska framgångar har gett befolkningen friheter har ändå den auktoritära kontrollen av befolkningen fortsatt i andra former. Färre pansarvagnar, mer teknologisk bevakning.

De pågående demonstrationerna i Hongkong har lagar i staden som skyddar rätten att protestera från regimens repressalier. Fastlandskina har inte den turen. Eroderingen av Hongkongs rättigheter är som mest synlig. Men det är i de fattiga områdena i västra Kina som terroriseringen och förföljelsen av etniska minoriteter kan fortsätta ostört.

Den värsta förstörelsen av tibetanernas, uigurernas och andra minoritetsfolks kulturarv skedde under Maotiden och speciellt under kulturrevolutionen. Men tanken att dissidenter och andra som avvek från kommunismens ideal av den lydige partimedlemmen ska kuvas och inordnas i leden lever kvar.

Den muslimska gruppen Uigurer i Xinjiangprovinsen är i nuläget de som drabbas värst av pekingregimens förtryck. Polisstaten är total. Människor är konstant övervakare. I den mån de kan installerar polisen spårningsappar i människors telefoner.

De som misstänks för att ha kopplingar till någon politisk rörelse som hotar regimen skickas till omskolningsläger där de bryter ner och hjärntvättar människor. Systemet med läger har växt explosionsartat och idag är en stor andel av Uigurerna fängslade utan rättegång utan tidsbegränsning.

Rapporter finns om att barn vars båda föräldrar spärras in inte får hamna hos andra släktingar utan skickas till statskontrollerade barnhem. Uigurernas resande är kraftigt begränsat och Kina har upprepade gånger hämtat hem personer från andra länder med förevändningen att de får göra vad de vill med sin egna befolkning.

Pressen på Kina att sluta bryta mot Uigurernas mänskliga rättigheter har ökat den senaste tiden. I onsdags skrev 22 länder ur FN:s råd för mänskliga rättigheter ett öppet brev om att förföljelsen behöver stoppas och regionen öppnas upp för utländska observatörer.

Uigurernas starka kopplingar till Islamsk terrorism bör man definitivt inte blunda för när man diskuterar den här frågan. Men Kinas brutala former av kollektiv bestraffning är oproportionerlig och förvärrar bara situationen i regionen.

Information och vittnesmål om vad som pågår kommer bitvist igenom den Kinesiska censuren. Förtrycket som pågår kan inte tillåtas fortsätta.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.