Israel behöver en politisk kursändring

Ledare Artikeln publicerades
Benjamin Netanyahu förbereder sig inför att rösta i årets andra val i Israel.
Foto: Heidi Levine
Benjamin Netanyahu förbereder sig inför att rösta i årets andra val i Israel.

I det historiska nyvalet i Israel som hölls under tisdagen var det ingen kandidat som vann. I stället blev det en jämn match mellan den sittande premiärministern Benjamin Netanyahu och den liberala utmanaren Benny Gantz vars partier ser ut att få 32 platser vardera i Knesset. Om Netanyahu och hans parti Likud tidigare haft svårt att bilda en regeringskoalition kommer det att bli ännu svårare framöver. För Israels partier väntar nu tuffa förhandlingar som med stor sannolikhet kommer att kräva tunga eftergifter av samtliga.

Likuds sviktande opinionsstöd är inte det enda Netanyahu har att oroa sig över. Mot honom riktas även anklagelser om korruption och nästa månad ska han infinna i sig i rätten för ett eventuellt beslut om åtal. Hans vallöften om att annektera Jordandalen bör därför ses i ljuset av detta. Det är ett desperat rop på hjälp från en premiärminister som vill rädda sitt eget skinn, men inte från att förlora makten — utan för att inte åka dit för korruption.

För den som sett fram emot en kursändring i israelisk politik kommer dessvärre behöva vänta ett tag till. Än är det för tidigt för Netanyahu att kasta in handduken.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.