Nu har Löfven chans att svara

Borås Artikeln publicerades
Statsminister Stefan Löfven sommartalar i Björneborg i Värmland.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Statsminister Stefan Löfven sommartalar i Björneborg i Värmland.

Såväl Norges statsminister Erna Solberg (H) som Danmarks statsminister Mette Fredriksen (S) pekade i förra veckan på Sverige som ett nordiskt problem vad avser högerextremistisk terror och organiserad brottslighet. Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) är svaret skyldig.

Redan i dag får dock Löfven chansen. Då ska han nämligen överlägga med de båda när Nordens statsministrar på Island träffas för sitt årliga, informella sommarmöte. Till mötet är Tysklands förbundskansler Angela Merkel inbjuden och så även representanter för Färöarna, Grönland och Åland.

Annat står dock överst på dagordningen, bland annat ett besök på det geotermiska kraftverket i Hellisheidi utanför Reykjavik med dess unika metod för att ”suga upp” koldioxid och sedan lagra den i marken. Ett väl valt utflyktsmål med tanke på den deklaration om klimatarbete och hållbar utveckling som de församlade avser att underteckna.

Om detta råder det inga tvivel: Det finns en betydande klimatmedvetenhet hos befolkningarna, vilket i sin tur ger lagstiftarna gott stöd för att – om de vill – föra en radikal klimatpolitik. Medvetenhet om vikten av en skyndsam omställning är hög, vilket inte minst SOM-institutet vid Göteborgs universitet har visat i sina årliga mätningar.

Att de nordiska länderna rimligen bör ha lätt för att samarbeta och samordna sina insatser kan knappast betraktas som en utmaning.

På samma sätt borde det också gå att samarbeta närmare och mer integrerat när det gäller nationell säkerhet och kampen mot såväl organiserad brottslighet som politisk extremism.

Även dessa frågor står på dagordningen under sommarmötet. Med tanke på den senaste veckans synnerligen oroväckande händelser i Norge, Sverige och Danmark bör statsministrarna ta tillfället i akt att tala klarspråk:

* Ett högerextremt och antimuslimskt terrorattentat mot en moské i Oslo.

* Två svenskar anhållna för bombdådet i Köpenhamn tidigare i augusti.

* En man grips och häktas i Östersund för förberedelser för terrorbrott.

Att Erna Solberg och Mette Fredriksen satte Sverige i centrum för problemen med högerextremism och organiserad brottslighet ska inte enbart uppfattas som politiska manövrar i ljuset av en kritisk hemmaopinion; det ska också tas på största allvar.

Och det borde Sveriges statsminister vara den förste att hålla med om.

I sitt sommartal i värmländska Björneborg talade Stefan Löfven om den starka statens återkomst. På många sätt ett bra tal, men samtidigt ett med begränsad räckvidd. Det kan mycket väl vara relevant att ändra det kommunala utjämningssystemet så att glesbygdskommuner får mer av de tätbefolkade och högproducerande kommunerna. Om detta är inte sista ordet sagt. Men den starka statens återkomst måste också omfatta förmågan att hantera de politiska hot mot stat och samhälle i hela Norden som inryms i förekomsten av högerextremistisk terror, organiserad brottslighet och islamistisk intolerans.

”Det enda sättet att lösa politiska problem är tillsammans”, sa Löfven i avslutningen av sitt tal, vilket hade kunnat bli en plattityd bland många om det inte var för att det stämmer.

Dessa hans ord borde kunna fungera som en bra inledning på samtalen med Solberg, Fredriksen och Merkel med flera i Reykjavik i dag, om hot mot Norden som bara kan mötas gemensamt.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.