Annons

Håll dig till reglerna, Andersson!

Har Sverige ett överskottsmål för statens finanser är det upp till en finansminister att hålla sig till det. Inte att skylla ifrån sig.
Ledare • Publicerad 1 april 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade sin budgetprognos under måndagsförmiddagen.
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade sin budgetprognos under måndagsförmiddagen.Foto: Janerik Henriksson/TT

I förra veckan presenterade OECD sin senaste Sverigeprognos. BNP-ökningen skruvas ner och förväntas bli 1,6 procent under 2019 och 1,7 procent under 2020. Ingen katastrof, snarare mest en förhållandevis mjuk dämpning.

Det finns risker i omvärlden som kan sätta landet under stark press, som en global finanskris där svenska banker inte kommer att kunna göra sig gällande på den internationella kapitalmarknaden. Dessutom hägrar Brexit och ett eller flera globala handelskrig som garanterat kommer att drabba en exportberoende ekonomi som den svenska.

Annons

Under måndagen var det finansminister Magdalena Anderssons (S) tur att kommentera läget i svensk ekonomi, nu närmast inför att den så kallade vårändringsbudgeten ska läggas fram för riksdagen. I finansministerns värld finns även det som oroar OECD med, men det är knappast hotande handelskrig och skakig export som upptar hennes tankar.

Istället verkar Andersson vara fixerad vid att allt ont står att finna i den M/KD-budget som riksdagen antog i höstas, som innebar välkomna skattelättnader med drygt 20 miljarder kronor, som ett större hot.

Men att ”reformutrymmet” minskar för regeringen är knappast problematiskt – så länge det ökar för den enskilde skattebetalaren.

Sänkt skatt på arbete och pensioner, dessutom sänkt statlig skatt och som en konsekvens därav även sänkta marginalskatter innebär mer makt över de egna resurserna åt dem som arbetar, utbildar sig, har ambitioner och har slitit hårt under ett långt arbetsliv.

En sådan sänkning borde Andersson, utifrån hennes garantier om att Sveriges ekonomi är stark och stabil, själv ha föreslagit.

Minst lika viktigt för såväl statens ekonomi som för regeringens trovärdighet är de regler som gäller ska hållas. Att inte vilja leva upp till överskottsmålet i statens finanser med hänvisning till att det inte skulle vara ”väl avvägt” i dagsläget, får sättas upp på kontot för politisk lättsinne. Andersson kommer inte undan sina egna ord: Om Sveriges ekonomi är så bra som ministern säger, varför då inte spara in de 7 miljarder som saknas till balans nu när det ännu råder goda tider?

Annons
Annons
Annons
Annons