Annons

Johanna Grönbäck: Saker att se fram emot

Det talas om att man en dag kommer kunna skriva ut hela organ med hjälp av 3D-skrivare.
Johanna Grönbäck
Ledarkrönika • Publicerad 14 oktober 2019
Johanna Grönbäck
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Att vara eller inte vara? Här är det Norges statsminister Erna Solberg som stiftar bekantskap med en 3D-utskriven skalle under ett besök på det sydkoreanska innovationscentrat i Ulsan.
Att vara eller inte vara? Här är det Norges statsminister Erna Solberg som stiftar bekantskap med en 3D-utskriven skalle under ett besök på det sydkoreanska innovationscentrat i Ulsan.Foto: Heiko Junge

År 1985 kostade världens snabbaste dator 35 miljoner dollar. I dag har en vanlig smartphone större beräkningskapacitet. Dagens moderna spelkonsoler har mer teknisk prestanda än vad hela det amerikanska försvaret hade under 1960-talet. Det går att köpa enklare varianter av 3D-skrivare i vanliga hemelektronikbutiker för mindre än 5 000 kronor. 1987 var priset omkring 600 gånger så högt.

Tekniken blir inte bara bättre, den blir också billigare och med det tillgänglig för fler.

Annons

På många håll har det som tidigare var fenomen för science fiction blivit verklighet och vardag. 3D-skrivare bygger upp tredimensionella föremål i nästan vilken form och geometri som helst, skikt för skikt. Det finns rentav de som jobbar på att ta fram 3D-skrivare som kan skriva ut 3D-skrivare.

Tillverkningstekniken används dagligen i industrin för att produktutveckla, ta fram verktyg eller tillverka slutprodukter, liksom i den medicinska världen för att ta fram implantat som exempelvis delar till hörapparater. Men användningsområdena för tekniken tycks närmast otaliga och de möjliga effekterna omvälvande.

Om det går att hemma på egen hand skriva ut den produkt man behöver, kan behovet av transporter och förvaring och risken för svinn på sikt minska. Men dess potentiella påverkan stannar inte vid miljön. Fartyg som plötsligt behöver reservdelar skulle med framtidens 3D-skrivare kunna ha tillgång till det, även långt ute till havs. De som befinner sig i katastrof- och krigsdrabbade områden skulle kunna tillverka medicinsk utrustning direkt på plats.

Forskningsinstitutet Rise skrev nyligen ut en stor vas – tillverkad till 85 procent av en restprodukt från träindustrin, ett dessutom helt nedbrytbart material. Samma material kan nästa dag bli en pall eller en helt ny vas. Den tekniken skulle kunna bidra till att bygga hus i exempelvis katastrofdrabbade områden.

Tekniken är givetvis inte utan problem och risker. Hur påverkas skapandet om konstverk och annat med en helt ny lätthet kan reproduceras, eventuellt med bara ett fotograferande bort? Är det en nådastöt för dagens upphovsrätt? Och med 3D-skrivare sänks även tröskeln att tillverka exempelvis vapen.

Men bland fördelarna finns istället potentialen i att människoorgan kan komma att tillverkas med hjälp av 3D-skrivare.

Riskerna till trots ger den tekniska utvecklingen skäl att se fram emot framtiden. Återigen tycks vetenskapen och marknaden vara i stånd att lösa många av de problem som delar av politiken mest stirrar intensivt på.

Annons
Annons
Annons
Annons