Annons

Glöm inte EU:s ständiga värden

2014 är ett speciellt år. För första gången sedan Sverige blev medlem i EU är det under samma år val både till Europaparlamentet och till kommun, region och riksdag.
Ledare • Publicerad 18 juni 2012

Det ovanliga sammanträffandet väcker en rad frågor: Hur ska partierna lägga upp den rekordlånga och intensiva valrörelsen? Hur kommer ett bra eller dåligt resultat i valet till Europaparlamentet att påverka utgången i riksdagsvalet?

Med drygt tre månader mellan valen torde unionens betydelse för svensk politik skärpas in. Det är bra. Svensk lagstiftning vilar till 70-80 procent på EU:s direktiv, lagar och regler. Detta är ett skäl så gott som något att unionens politik förs in i den inhemska valrörelsen. De svenska partiernas EU-politik hamnar ofta i bakvattnet för den nationella politiken, även i valrörelserna till parlamentet i Bryssel.

Annons

Förhoppningsvis kommer den moderata EU-plattform som nu ska arbetas fram under tidigare kommunalrådet Hans Wallmark att ändra på det.

Moderaternas EU-satsning inför 2014 ska bland annat arbeta med frågeställningar kring en ansvarsfull ekonomisk politik, klimat- och miljöpolitik och ett konkurrenskraftigt Europa. Det är svenska paradgrenar. I direktiven till arbetsgruppen skrivs det dessbättre inte bara om stabila överskottsmål, en ambitiös klimatpolitik och främjande av frihandel.

Även klassisk moderat Europapolitik får plats. När man beskriver EU-projektet får man aldrig glömma att projektet vilar på en fredstanke.

Skillnaden mellan frihet och ofrihet blir inte minst tydlig när man ser på dagens Ukraina. Lek med tanken att värdlandet för fotbolls-EM varit del av EU. Då hade förra premiärministern Julia Tymosjenko inte suttit i fängelse nu.

Europasamarbetet har haft en ovärderlig påverkan för demokrati och rättstat för de forna öststaterna. Det känns välgörande att också sådana tankar finns med i den moderata EU-plattformen.

När EU slits isär av ojämnt fördelade skuldbördor sitter talet om gemenskap av naturliga skäl långt inne. Tanken att mer samarbete är svaret på många av unionens problem vädras inte särskilt ofta, men denna grundidé får aldrig överges.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons