Annons

Christofer Fjellner: Riksdagsvalet är även ett EU-val

Det är snart 25 år sedan folkomröstningen om EU-medlemskapet. Frågan handlar inte längre om att vara för eller emot EU. Antalet svenskar som är emot EU är lägre än någon gång tidigare. Frågan handlar om vad Sverige ska använda Europasamarbetet till.
Christofer Fjellner
Mitt Europa • Publicerad 19 maj 2018
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Riksdagsvalet bör även betraktas som ett EU-val, menar Christofer Fjellner. Här är Stefan Löfven omgiven av ministerrådets ordförande Donald Tusk och kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker under toppmötet i Göteborg i november i fjol.
Riksdagsvalet bör även betraktas som ett EU-val, menar Christofer Fjellner. Här är Stefan Löfven omgiven av ministerrådets ordförande Donald Tusk och kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker under toppmötet i Göteborg i november i fjol.Foto: Jonas Ekstrˆmer/TT

Många av de utmaningar som EU står inför kan inget medlemsland hantera själv. Moderaterna anser att EU är den viktigaste arenan för att hitta gemensamma lösningar på problem Sverige inte kan lösa på egen hand. När världen förändras kan EU inte stå stilla. I takt med att integrationen mellan länderna ökar blir vi mer beroende av varandra.

Annons

Därför behöver EU prioritera att stärka konkurrenskraften, hantera migrationskrisen, möta klimathotet och vara en garant för säkerhet och fred i vår del av världen. Det är frågor som kräver EU-gemensamma svar. Vi moderater vill prioritera Europasamarbetet högre.

Men att prioritera innebär också att välja bort. Moderaterna anser inte att EU ska ägna sig åt frågor som Sverige löser bättre på egen hand och där kompromisser med andra länder gör större skada än nytta för vårt land. EU ska inte bli smalare, men det ska bli mer relevant för Sveriges och Europas medborgare. Diskussionen om EU är inte en svartvit fråga om mer eller mindre samarbete, det handlar om vilka frågor EU ska samarbeta kring. Lika lite som man är emot Sverige för att man är emot enskilda förslag från regeringen är man emot EU för att man inte ställer upp på alla förslag därifrån.

Sverige bör med hjälp av likasinnade länder staka ut sin egen väg för Europasamarbetet. Vi har goda möjligheter att forma EU i den riktning vi själva vill och som gör att svenska medborgare drar nytta av det fortsatta samarbetet. Men det kräver prioriteringar och att vi bygger koalitioner med länder som vill samma sak som vi. Hit hör länderna i vårt närområde, men också Nederländerna och Österrike.

Europasamarbetet bygger på att viktiga beslut fattas i samförstånd och med respekt för medlemsländernas olikheter och traditioner. Om Sveriges enda position är den i ledet bakom Frankrike och Tyskland blir vi inte bara en ovidkommande aktör, utan vi negligerar dessutom våra egna intressen i EU. Sverige ska utveckla EU så att det ger oss inflytande över frågor som är viktiga för oss: migration, försvar och säkerhet, klimat och miljö, för att ge några exempel.

Med samma envishet ska vi opponera oss mot dem som vill att EU ska utvecklas i en annan riktning än vi vill. De som ser integration som ett självändamål och ohämmat vill expandera EU:s budget, ge EU beskattningsrätt och flytta makt från Stockholm till Bryssel utan att det skapar ett mervärde för svenska medborgare.

25 år efter folkomröstningen om EU är diskussionen om att vara för eller emot EU sedan länge överspelad. Det är hög tid att betona sakinnehållet och inte fastna i diskussioner om form. Riksdagsvalet är ett EU-val.

Annons
Annons
Annons
Annons