Annons

Federley: Kan vi börja prata jordbrukspolitik i Sverige?

Snart har det gått fem år sedan jag fick mest kryss och blev Centerpartiets Europaparlamentariker. Ibland känns det som det var igår, men oftast känns det som en lång tid. Med långa dagar och långa nätter.
Nästa söndag är det dags igen. Och jag går in med full kraft.
Mitt Europa • Publicerad 17 maj 2019 • Uppdaterad 18 maj 2019
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Johan Nilsson/TT

Landsbygden och de gröna näringarna har varit Centerpartiets hjärtefrågor sedan partiet startades. Jag blev inkryssad 2014 en hel del tack vare mitt engagemang för jordbruket och djurskyddet. De senaste åren var jag den enda svensken i Europaparlamentets utskott för jordbruk och landsbygdsutveckling. Sedan Marit Paulsen (L) gick i pension har det varit ensamt i utskottet men genom hårt arbete har det ändå gått att göra avtryck.

Nästa mandatperiod blir det jobb att öka EU:s klimatambitioner. Det kommer krävas att vi tar kampen mot högerpopulisterna som växer i kraft. Men vi får inte glömma bort jordbruken. Som är ovärderlig, för djurskyddet, för miljöarbetet och för den svenska landsbygden.

Annons

Jag är säker på att landsbygden och de gröna näringarna kommer vara avgörande för att klara omställningen till ett hållbart samhälle och nu mer än någonsin behövs en stark svensk röst för dessa frågor i Europaparlamentet. Fem år senare vill jag fortfarande se en stärkt konkurrenskraft för jordbruket, högre djurvälfärd i Europa för djuren och säkra det svenska hållbara skogsbruket från detaljstyrning från Bryssel.

För när jag ser i backspegeln så ser jag lyckade högre krav på djurvälfärd, så att vi kan minska antibiotikaresistensen. Och ett räddat svenskt skogsbruk. Frågan är varför det är så många politiska krafter på EU-nivå som driver på för att detaljreglera allt från Bryssel.

Framöver kommer de gröna näringarna att vara ännu högre upp på agendan. De gröna näringarna och skogen kommer ha en helt avgörande ifall vi ska klara Parisavtalet. Vi kommer behöva alla de nyttigheter som skogen och jorden kan producera i allt från förnybara material till hållbar bioenergi.

Mycket kommer hända under nästa mandatperiod och vi måste se till att det bidrar till att underlätta export av svenska produkter och stärker innovation och utveckling av bioekonomin. Risken är annars att vi får en massa detaljregler på EU-nivå som lägger en våt filt över utvecklingen av den svenska skogsnäringen och det svenska jordbruket. När nästa mandatperiod inleds med fortsatta förhandlingar om den nya jordbrukspolitiken behövs det politiker som vågar kämpa och som tror på den svenska landsbygden och det svenska lantbruket. Som vet att lantbruket behöver ställa om till mer förnybart vet att bönderna också behöver få rättvisa förutsättningar för att göra det, samtidigt som vi stärker konkurrenskraften.

Alla svenska partier verkar vara eniga i att svensk livsmedelsproduktion ska öka och att man vill ha en levande landsbygd. För att dessa mål ska kunna genomföras behövs svenska politiker i EU som aktivt driver på för bättre förutsättningar för svensk landsbygd och livsmedelsproduktion även när kamerorna släckts och valrörelsen är över. Jag har gjort mitt bästa under den gångna mandatperioden, och jag lovar att göra det även under nästa.

Annons
Annons
Annons
Annons