Fabricerade hot är också allvarliga

Kortledare Artikeln publicerades
Norges justitieminister Mikkel Wara, vars sambo misstänks för att ha fabricerat hot mot honom.
Foto: Heiko,Junge
Norges justitieminister Mikkel Wara, vars sambo misstänks för att ha fabricerat hot mot honom.

Saker är inte alltid vad det ser ut vara.

Det visar det senaste händelseförloppet i Norge, där en Laila Bertheussen nu gripits av säkerhetspolisen, misstänkt för att ha fabricerat hot mot justitieminister Tor Mikkel Wara - hennes egen sambo.

Främst kopplas Bertheussen till hoten som riktats mot Wara nyligen, där bland annat justitieministerns bil sattes i brand nyligen. Enligt Benedicte Bjørnland, chef på säkerhetstjänsten PST, så misstänks inte Bertheussen för kopplingar till alla hot som Wara mottagit den senaste tiden, även om man nu tittar på den möjligheten.

Blotta misstanken om att hot mot en minister skulle ha fabricerats av en närstående till denne är allvarligt, och det är därför klokt att Wara valt att ta Time-out från regeringen. Vilka hot som är egentliga, och vilka som Waras sambo kan tänkas ha fabricerat återstår nu att se.

Hot mot politiker är ett utbrett och allvarligt problem. Att sådana fejkas av en närstående till en högt uppsatta politiker likaså.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.