Annons

EU måste samla sig kring Katalonien

Utvecklingen i den spanska regionen Katalonien påminner om varför EU behövs, men också om att unionen just nu är försvagad.
Publicerad 3 oktober 2017
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Den spanska regionen Katalonien har röstat om självständighet.
Den spanska regionen Katalonien har röstat om självständighet.Foto: Manu Fernandez

Bilderna från valet i Katalonien i helgen påminner om det Europa som fanns fram tills nyligen. Maskerade poliser slog civila och förstörde en fredlig demokratisk process.

Inget EU-land kommer att erkänna valets resultat eftersom det inte genomförts enligt konstitutionella regler. Men de spanska myndigheternas inkompetens att hantera händelserna och polisens hårdhet gör att frågan heller inte kan rullas tillbaka. Brutaliteten har fört Katalonien närmare självständighet.

Annons

Oavsett valet vet vi genom många opinionsundersökningar att en växande majoritet av katalanerna vill se större självbestämmande gentemot Madrid. Före söndagens händelser ska det ha handlat om nära sju av tio. Andelen lär knappast vara lägre nu. Och betydelsen människor tolkar in i ökat självbestämmande har troligtvis blivit mer definitiv.

Tystnaden från andra EU-länder, däribland Sverige, är talande. Man vet inte hur situationen ska behandlas. Det är ett underbetyg. EU borde ha varit förberett. Den katalanska självständighetssträvan är gammal och alla vet att den senaste ekonomiska krisen gjort frågan aktuell. Valet i söndags var utlyst i förhand. EU har haft tid att förbereda ett gemensamt uttalande.

För det är just för sådant här EU finns. I Sverige pratar vi gärna om EU som en ekonomisk nyttighet och inte om att det är en politisk union för stabilitet och fred. Vi talar också om EU som om det vore en sammanslutning av jämförbara demokratier. Men i praktiken är det en union mellan en liten grupp välfungerande demokratier i Europas nordvästra hörn, samt en stor grupp nya medlemsländer i öster och syd, där de demokratiska institutionerna är unga och där etniska konflikter, korruption och dåligt fungerande förvaltning finns under ytan. Spanien är ett sådant land. Det är förstås en gammal regel i umgänget mellan stater att inte lägga sig i varandras inre angelägenheter. Men att tiga om våld mot civila inom ett samarbete där man slår ned på kakaohalten i choklad eller romhalten i kaviar är heller inte rimligt.

EU måste markera gemensamt mot sättet den spanska regeringen hanterade en fredlig omröstning. Samtidigt måste både Madrid och de som leder självständighetssträvandena veta att EU vill verka för långsiktig stabilitet och ekonomisk utveckling. Och att snabba steg, utanför konstitutionens regler, inte leder dit. Katalonienfrågan blir en utmaning för EU, men också en möjlighet att visa att unionen är relevant.

Annons
Annons
Annons
Annons