EU måste samla sig kring Katalonien

Ledare Artikeln publicerades

Utvecklingen i den spanska regionen Katalonien påminner om varför EU behövs, men också om att unionen just nu är försvagad.

Bilderna från valet i Katalonien i helgen påminner om det Europa som fanns fram tills nyligen. Maskerade poliser slog civila och förstörde en fredlig demokratisk process.

Inget EU-land kommer att erkänna valets resultat eftersom det inte genomförts enligt konstitutionella regler. Men de spanska myndigheternas inkompetens att hantera händelserna och polisens hårdhet gör att frågan heller inte kan rullas tillbaka. Brutaliteten har fört Katalonien närmare självständighet.

Oavsett valet vet vi genom många opinionsundersökningar att en växande majoritet av katalanerna vill se större självbestämmande gentemot Madrid. Före söndagens händelser ska det ha handlat om nära sju av tio. Andelen lär knappast vara lägre nu. Och betydelsen människor tolkar in i ökat självbestämmande har troligtvis blivit mer definitiv.

Tystnaden från andra EU-länder, däribland Sverige, är talande. Man vet inte hur situationen ska behandlas. Det är ett underbetyg. EU borde ha varit förberett. Den katalanska självständighetssträvan är gammal och alla vet att den senaste ekonomiska krisen gjort frågan aktuell. Valet i söndags var utlyst i förhand. EU har haft tid att förbereda ett gemensamt uttalande.

För det är just för sådant här EU finns. I Sverige pratar vi gärna om EU som en ekonomisk nyttighet och inte om att det är en politisk union för stabilitet och fred. Vi talar också om EU som om det vore en sammanslutning av jämförbara demokratier. Men i praktiken är det en union mellan en liten grupp välfungerande demokratier i Europas nordvästra hörn, samt en stor grupp nya medlemsländer i öster och syd, där de demokratiska institutionerna är unga och där etniska konflikter, korruption och dåligt fungerande förvaltning finns under ytan. Spanien är ett sådant land. Det är förstås en gammal regel i umgänget mellan stater att inte lägga sig i varandras inre angelägenheter. Men att tiga om våld mot civila inom ett samarbete där man slår ned på kakaohalten i choklad eller romhalten i kaviar är heller inte rimligt.

EU måste markera gemensamt mot sättet den spanska regeringen hanterade en fredlig omröstning. Samtidigt måste både Madrid och de som leder självständighetssträvandena veta att EU vill verka för långsiktig stabilitet och ekonomisk utveckling. Och att snabba steg, utanför konstitutionens regler, inte leder dit. Katalonienfrågan blir en utmaning för EU, men också en möjlighet att visa att unionen är relevant.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Borås Tidning så godkänner du samtidigt våra regler.

På bt.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se. På tider då Borås Tidnings webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på bt.se

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på bt.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.