Annons

Amanda Broberg: Ett kvitto på Björks dubbelmoral

Vänsterpartiets Europaparlamentariker Malin Björk har fått ut över en miljon i traktamenten, som hon inte tänker redovisa. Medan hon marknadsför sig som transparent och öppen.
Amanda BrobergSkicka e-post
Ledare • Publicerad 15 maj 2019
Amanda Broberg
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Vänsterpartiets toppkandidat Malin Björk.
Vänsterpartiets toppkandidat Malin Björk.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

SVT kunde på tisdagen avslöja att Malin Björk fått traktamente från EU-parlamentet, en dagersättning som ska täcka ökade kostnader för resor i tjänsten, om drygt en miljon kronor. De saftiga dagstraktamentena som EU-parlamentariker kan kvittera ut om de skriver in sig ligger på 3000 kronor, och Björk har tagit ut detta 357 dagar den senaste mandatperioden. Detta trots att hon bor och är skriven i Bryssel.

Ursäkten att detta skulle användas till att finansiera ökade kostnader för resor till Sverige håller inte. Av de dagar hon tagit ut traktamente har hon varit i Sverige långt från alla. Björk har med andra ord fått betalt för att leva och arbeta – på sin hemort.

Annons

“Sådant system, sådant moral” kan man visserligen predika i dessa sammanhang. I Björks fall skulle snarare devisen sådant system, sådan dubbelmoral, vara lämpligare för att beskriva situationen.

Björk har nämligen gjort en stor affär av att hon är den mest transparenta av de svenska parlamentarikerna. Detta då hon till skillnad från många andra redovisar de så kallade kontorspengarna, en ersättning på 40 000 i månaden som utgår till parlamentariker. I en uppmärksammad granskning av SvD från 2017 framkom det att hon var ensam om att redovisa dessa utgifter, och har sedan dess ofta beskrivits som den parlamentariker som varit mest öppen kring sin ekonomi.

Att dessa kontorspengar sedan gått till saker som “hundra kaffekoppar och ganska många 3D-klitorisar av plast med feministiskt och vänsterpartistiskt tryck på” går att ifrågasätta. Men enligt Vänsterpartiets bok kanske principen om att redovisa kvitton är viktigare än att skattebetalarna får kvitton på att deras skattepengar faktiskt gått till rimliga saker.

Principen om transparens räcker bara så långt. De traktamenten som hon plockat ut vill hon inte redovisa vad de gått till, utan hänvisar istället till den haltande ursäkten att svenska riksdagsledamöter inte redovisar utgifter från sina traktamenten. Att sälla sig till ytterligare brister i ett helt annat system för att slippa vara transparent är illa. Men det blir riktigt, riktigt illa när hon har lovat total öppenhet.

“Det här “avslöjandet” begriper jag inte” skriver Björks partiledare Jonas Sjöstedt (V) på mikrobloggen Twitter. Att marknadsföra sig själv som transparent, men undvika att redovisa utgifter för en miljon kronor är för de allra flesta nog inte begripligt överhuvudtaget.

Annons
Annons
Annons
Annons