Ett kontrakt, ingen medicin

Kortledare Artikeln publicerades
Tanken om ett gymnasiekontrakt är god, men löser inte grundproblemen i svensk skola.
Foto: Jessica Gow / TT
Tanken om ett gymnasiekontrakt är god, men löser inte grundproblemen i svensk skola.

Elever ska skriva på ett gymnasiekontrakt. Det föreslår en rapport från den gymnasiekommission som tillsatts av Svenskt Näringsliv.

Kontraktet, som bland annat skulle kunna innehålla punkter om att komma i tid och inte ha ogiltig frånvaro, ska stärka upplevelsen av att gymnasiet inte är kravlöst. Det kallas att det inte ska vara en förlängning av grundskolan, utan ett steg in i vuxenlivet.

Även om tanken är god så ska man inte överskatta vad ett papper förändrar. Visserligen är det bra att som ingångsvärde se vilka elever som förstår och accepterar sina skyldigheter, men grundproblem kring dålig attityd och allmänt stök sitter djupare än så.

En underskrift är en viktig symbol, men tyvärr ingen medicin mot den stöksjukdom svensk skola lider av.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.