Annons

Enkla svar inte lösningen på svåra problem

Brå:s nya rapport pendlar mellan hopp och förtvivlan.
Ledare • Publicerad 8 oktober 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Fler uppger att de blivit utsatta för brott, men fler känner också större förtroende för polisen.
Fler uppger att de blivit utsatta för brott, men fler känner också större förtroende för polisen.Foto: Johan Nilsson/TT

Allt fler uppger att de blivit utsatta för brott. Det visar Brottsförebyggande rådets (Brå) årliga nationella trygghetsundersökning som presenterades under tisdagen. 26,4 procent av de som deltog i undersökningen uppger att de under år 2018 blivit utsatta för brott. Det är en uppgång jämfört med året innan då motsvarande siffra var 24,7 procent.

Rapporten visar att den vanligaste brottstypen är hot, och att den upplevda utsattheten ökat över tid för de flesta brott. Däremot gäller det inte sexualbrott och fickstöld som minskat i årets trygghetsundersökning. Därmed inte sagt att det är en nedåtgående trend, för precis som Brå konstaterar är det för tidigt att uttala sig om huruvida det är början på en sådan trend. Det får tas för vad det är, nämligen en minskning jämfört med föregående år, och ingenting annat.

Annons

I söndags presenterade Dagens Nyheter en opinionsundersökning från Ipsos som visade ett mycket lågt stöd bland väljare för politikens förmåga att komma tillrätta med den senaste tidens skjutningar. När det kommer till frågan om förtroendet för att polisen kommer vidta rätt åtgärder är det en väljargrupp som sticker ut. Personer som sympatiserar för Sverigedemokraterna har betydligt lägre förtroende än övriga grupper.

Samtidigt visar Brå:s rapport att förtroendet för polisen bland brottsutsatta ökar för andra året i rad. Mellan år 2017 och 2019 skedde en ökning för förtroendet på hela tio procentenheter. Det är ett gott betyg för landets hårt arbetande poliser, men också ett kvitto på de politiska satsningar som de facto genomdrivits. Visst finns det mycket kvar att uträtta på området. Men det går inte att säga att politiken varit allt annat än måna om att förbättra polisens arbetsvillkor, att skapa bättre förutsättningar för polisen att bedriva sitt arbete i tuffa miljöer och se till att de får fler kollegor.

Verkligheten är betydligt mer komplex än vad som är möjligt att rymma i mediebilden. Men även oros- och trygghetsundersökningar ska tas med försiktighet, eftersom de mäter just den upplevda oron och otryggheten, inte faktiska brott. Det är en reservation, inte ett avfärdande. Brå:s nationella trygghetsundersökning ska läsas noga, analyseras och debatteras. Den ska tas på största allvar.

Annons
Annons
Annons
Annons