En riktigt åldersfientlig regering

Ledare Artikeln publicerades

När Stefan Löfven utsåg sin regering i fredags valde han att prioritera ungdomar, och istället för att ta tillvara på Socialdemokraternas verkliga ålderskompetens i form av före detta talmannen Björn von Sydow utsågs den New-Age-troende före detta landshövdingen i Jämtland, Kristina Persson, till "framtidsminister".

Måndagens smakprov urden tilltänkta ekonomiska politiken lämnade också mycket till övers att önska. Bland det mest anmärkningsvärda var U-svängen i synen på pensionärer. Att man väljer att begränsa avdraget för privat pensionssparande är en tydlig signal om att man inte ska premiera flit och eget initiativ i arbetslivet.

En skärpning som främst kommer att drabba 40-talister och nuvarande förvärvsarbetande som redan sparar privat.

Dessutom blir detdyrare att anställa personer som fyllt 65, men i kombination med att skatten sänks för vissa med 1,98 miljarder kronor. Detta gör att den aviserade skattesänkningen i verkligheten blir en höjning av "pensionärsskatten" då arbetsgivaravgifterna kostar 2,34 miljarder, vilket främst drabbar anställda i den privata sektorn. På längre sikt är det dessutom farligt då det skickar en signal om att det inte ska löna sig att arbeta för den som har erfarenhet, kompetens och viljan att göra det.

Sverige är inteen isolerad ö, även om många tycks tro det. Precis som i övriga västvärlden finns det demografiska och ekonomiska problem, som bland annat kan lösas genom att fler människor arbetar längre upp i åldrarna. Det gäller så klart inte alla pensionärer, utan den välutbildade och friska åldersreserv som vill arbeta också efter 65.

Men det vill inte dagens regering, och förslaget kommer att utlösa en svekdebatt som mycket väl kan gynna Sverigedemokraterna.

Ledarredaktionen