Civilsamhällets stöttepelare klarar mycket men inte av allt …

Ledarkrönika Artikeln publicerades
Röda korset kan det mesta. Nu har MSB bett om hjälp med att organisera frivilligarbetet i samband med bräder.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Röda korset kan det mesta. Nu har MSB bett om hjälp med att organisera frivilligarbetet i samband med bräder.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ger Röda korset i uppdrag att organisera frivilliga. Anledningen är förra sommarens bränder, och de bränder som sedan härjat under våren.

Även denna sommar är nämligen i riskzonen. Trots att ansträngningar gjorts så kvarstår oron för den tunga belastning på brandkårer och civilsamhälle som den förra sommarens många bränder innebar.

Att Röda korset nu får i formellt uppdrag att försöka organisera fler frivilliga krafter är i grunden positivt. Samtidigt gäller det att engagemanget riktas rätt, och att brandpersonalens situation också underlättas genom att fler rekryteras. Det är välkommet att frivilliga krafter från civilsamhället vill hjälpa till, och det är bra att det är tydligt vem som har uppdraget att sköta organiseringen av detta.

Men det får inte göra att det akuta behovet av fler brandmän hamnar i skymundan. Frivilliga krafter är bra, men det behövs utbildade brandmän för att på allvar släcka de lågor som sommaren eventuellt kommer med.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.