Blev det lite för vuxet för Svantesson?

Ledare Artikeln publicerades
Dags att läsa innantill i långtidsutredningen, Elisabeth Svantesson.
Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
Dags att läsa innantill i långtidsutredningen, Elisabeth Svantesson.

Moderaternas ledande företrädare ska tala klarspråk om partiets migrationspolitik, inte ägna sig åt att sprida invandringskritiska förenklingar.

Det är oklart om Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson har hund; under alla omständigheter äger hon en hundvissla.

I en intervju i fredagens Dagens Nyheter sa hon att ”vi har haft en tendens att inte prata om invandringens kostnader” och tyckte att sådana skulle redovisas tydligare. Ett utspel som i allt väsentligt måste betraktas som märkligt.

Inte bara för att det var oprecist uttryckt. Vilka kostnader räknar Moderaterna med att samhället får av tyska elingenjörer, indiska programmerare och estniska läkare? Utan också för att sådana uppgifter redan finns redovisade. Det blir lite pinsamt när en ledande företrädare försöker låtsas som att hon inte känner till att så är fallet, inte minst med tanke på att det var en moderatledd alliansregering och en moderat finansminister som tillsatte den så kallade Långtidsutredningen som 2015 redovisade kostnaderna i rapporten ”Migration, en åldrande befolkning och offentliga finanser”, författad av nationalekonomerna Lennart Flood och Joakim Ruist.

Efter en vecka då Moderaterna förmådde att lägga det ena konkreta migrationspolitiska förslaget efter det andra, och som på det hela taget därmed gjorde det lättare för potentiella väljare att tidigt kunna ta ställning, var det som om en av partiets främsta företrädare inte längre vågade tro att det förhållningssättet räckte.

Var det därför som Svantesson valde att blåsa i hundvisslan. Kan syftet ha varit något annat än att signalera att hon inte tror att omsvängning och tydlighet i migrationsfrågan räcker?

Att vara det ”vuxna” partiet när invandringen diskuteras förutsätter att dess ledande företrädare har självförtroende nog att inte vissla på väljarna med övertoner som måste vara främmande för Moderaterna.