Insändare

Stoppa tömningen av Gesebolsjön

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Anne Engström

Bryggorna hänger i luften, stenar sticker upp på många ställen och delar av sjön är helt tom, vittnar Tomas Ridell.

Uppmaning till alla Bollebygds politiker: Ta en tur runt Gesebolsjöarna snarast och se förödelsen som en gammal vattendom kan ställa till.

Enbart för profitens skull har en kraftverks- ägare utnyttjat sin rätt i år igen (enligt boende) att tömma sjön på mängder av vatten. Och nu ber de boende runt sjön om hjälp. Den hjälpen är vi skyldiga att ge som folkvalda, anser jag, när man ser att kommunens natur misshandlas.

Efter att BT tog upp frågan så motionerade Vänsterpartiet om att detta vattenuttag skulle minskas till mer normala nivåer för cirka två år sedan.

Fullmäktige tog upp frågan och den gick vidare till länsstyrelsen som gick på den gamla vattendomen med tillstånd att tömma sjön på denna stora mängd vatten.

Tänk då tillbaka på sommaren som varit, då naturen har behövt varenda droppe till växt- och djurliv. Alla har vi varit tvungna att spara på vatten, egna brunnar har sinat, det har varit bevattningsförbud. Då töms Gesebolsjön på mängder av vatten för att en person ska få mer pengar i sin plånbok.

Nu hänger bryggorna i luften, stenar sticker upp på många ställen, delar av sjön är helt tom, gyttjebad i 10–20 meter krävs av många för att nå sin eka, samt att stränderna gapar nakna.

Människorna runt sjön har fått hela sin levnadsstandard totalförstörd på många platser, fiskar dör i sina pölar, strandnära fåglar försvinner kanske för alltid från dessa trakter och andra livsbetingelser utrotas.

Jag vill att alla ledande politiker samt kommunchef i Bollebygds kommun deltar i någon form av upprop till länsstyrelsen att ta upp frågan igen då livsbetingelserna runt sjön är förstörda i dagsläget.

Tomas Ridell, Vänsterpartiet Bollebygd

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.