Annons

Bensinupproret: Boråsaren startade Sveriges snabbast växande rörelse

Boråsaren som tog Sverige med storm vill gärna prata sänkta skatter men inte alls om miljö.
Borås • Publicerad 9 maj 2019 • Uppdaterad 12 maj 2019
Jan-Olof Berglund vill hellre bli kallad Janne.
Jan-Olof Berglund vill hellre bli kallad Janne.Foto: Lars-Åke Green

Janne Berglund, 69 år från Borås, har på några dagar gått från att vara en pensionerad bankman som tycker om när det går bra för de lokala fotbollslagen och av gammal vana håller sig uppdaterad på börsen till att bli en nationell angelägenhet och talesperson för Sveriges absolut snabbast växande rörelse.

När BT träffar honom är han på väg till Stockholm för att sitta med i Nyhetsmorgon på TV4. Han har nyss tackat nej till att medverka i P4 Extra och där samtala med miljöminister Isabella Lövin (MP) för att det krockade med inspelningen av ett nyhetsinslag för SVT. Dessutom har Aftonbladet precis, till Jannes eget förtret, kopplat samman rörelsen med ”de gula västarna” i Frankrike.

Annons

Men en kopp svart kaffe, på lokaltidningen i staden han bott i ”sedan urminnes tider”, det har han tid för.

”Det ska inte behöva innebära att det grävs en stor grop i privatekonomin.”

Rörelsen som Janne Berglund tog initiativet till är en Facebookgrupp som går under namnet Bensinupproret 2.0, vilket BT uppmärksammade redan för några veckor sedan. På drygt en månad har gruppen gått från noll medlemmar till, i skrivande stund, 239 000 medlemmar. En siffra som av allt att döma kommer vara inaktuell när denna text når läsarna. Bara under den dag då BT träffar Janne har antalet medlemmar ökat med 40 000.

Bensinupproret 2.0 går ut på en sak – och en sak endast.

– Vi vill sänka skatterna på drivmedel såsom bensin och diesel, och det ska vi göra tillsammans, säger Janne Berglund.

Det är detta raka och tydliga budskap som Janne själv framhäver som anledning till gruppens explosionsartade framfart.

– Vi ser att det är väldigt, väldigt många människor som behöver bilen och det ska inte behöva innebära att det grävs en stor grop i privatekonomin.

För Janne nåddes smärtgränsen när literpriset på bensin översteg 16 kronor. Det var då han skapade gruppen – och fick gehör i hela Sverige. Hur en 69-årig pensionär från Borås kan bekläda förstasidor hos mer eller mindre varenda rikstäckande nyhetssajt kan han knappt förstå själv.

”Vi är inte emot miljön på något sätt. Det är punkt slut där.”

– Det här är någonting helt enormt. I min vildaste fantasi trodde jag aldrig att det skulle gå så här, jag hade varit nöjd med 100 som tyckte som jag, säger han.

Gruppen gör sitt yttersta för att dra nytta av mediernas intresse för att väcka opinion. En namninsamling har dragits igång och det planerades också för en manifestation som fick ställas in på grund av uteblivet demonstrationstillstånd.

Om Janne får bestämma tycker han bensinpriset borde ligga på fem kronor/litern men den målsättningen inser han själv är orimlig.
Om Janne får bestämma tycker han bensinpriset borde ligga på fem kronor/litern men den målsättningen inser han själv är orimlig.Foto: Lars-Åke Green

Janne Berglund pratar med en självklarhet när frågorna han får kretsar kring vad eller varför upproret finns. Hur skattesänkningarna ska komma till och vad som ekonomiskt behöver stå tillbaka för att detta ska ske är inte av intresse. Det är någonting han lämnar över till politikerna att stå till svars för.

”Om inte vi lyckas att rensa bort de här trollen med sina rasistiska inlägg kan vi administratörer åka på en stämning.”
Annons

När Janne Berglund får frågor om miljön och klimatpåverkan framstår han för första gången som besvärad. Miljöaspekten är inte av intresse för upproret. Den enda kommentar han vill ge gällande det är följande:

– Vi är inte emot miljön på något sätt. Det är punkt slut där. Det vi gör i den här gruppen handlar inte om att vi är för eller emot miljön.

En annan faktor som verkar besvära Janne är när upproret jämförs med andra rörelser.

– Jag såg att Aftonbladet tagit upp och jämfört oss med de gula västarna. Vad jag har sagt är att alla som kommer är välkomna. Vi anammar inte alls det man gjorde i Paris. Däremot tanken som sådan, att vi lever i länder där vi kan demonstrera fritt – det är ju det demokratier handlar om. Sen får det ju inte spåra ur, säger han.

”Vi tänker litegrann att alla är oskyldiga till motsatsen har bevisats.”

För att slippa gå samma väg till mötes som andra grupper vars initiala framfart varit hejdlös har han vidtagit åtgärder för att kunna kontrollera vad som sker. Han har tagit in ett tiotal personer som ägnar sig åt att rensa gruppens kommentarsfält. Både på kommentarer och medlemmar.

– Det här är lite lurigt, om inte vi lyckas att rensa bort de här trollen med sina rasistiska inlägg kan vi administratörer åka på en stämning. Som tur är är de ju inte så många procentuellt sett men de upplevs ju som väldigt störande eftersom de syns och hörs mycket och ju fler vi blir desto fler troll blir det.

Men när tillströmningen är så omfattande som under den aktuella onsdagen är det omöjligt att gå igenom alla medlemsansökningar och kommentarer, vilket också Janne medger.

– Egentligen hinner man inte det men lika lätt som vi godkänner medlemmar, lika lätt är det för oss att plocka bort dem. Vi tänker litegrann att alla är oskyldiga till motsatsen har bevisats.

Sebastian StrandSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons