Annons

Debatt: Vård är en rättighet som gäller alla – oavsett ursprung

Svar till nätverket Framtiden bor hos oss väst , BT 18/5.
Debatt • Publicerad 22 maj 2018
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

”Hur svarar ni på frågan om vård till människor som lever papperslösa i vårt samhälle och vilken människosyn grundar ni ert ställningstagande på”. ”Inser ni att ni lastar över frågan på det civila samhällets organisationer?” Så tolkar vi de frågor som Svenska kyrkans nätverk ställer i artikeln.

Det är en hård och kall tid vi lever i. Moderaterna vill ge dem som lever papperslösa bland oss en sämre rätt till vård, att de bara ska få den mest akuta vården. Vi ser en liknande inställning hos Socialdemokraterna. Vi tycker att de har fel. Vi i Vänsterpartiet ser rätten till vård som gällande alla människor, som en av de mänskliga rättigheterna. Vi vill inte att vårdpersonalen ska se till vilken vård en patient ska få utifrån något annat än vårdbehovet. De ska inte behöva fråga om papper och besluta att vårda eller avvisa.

Annons

Vi vet att Svenska kyrkan och andra gjorde en fantastisk insats i det flyktingmottagande vi hade 2015 och har fortsatt göra det sedan dess. Tillsammans med andra frivilligorganisationer har de ordnat mat och boende, kläder, språkundervisning, samtal och alla sorters stöd. De påbörjade sin insats snabbt, gjorde det obyråkratiskt och med stort hjärta. Deras insats har varit och är oumbärlig. Vi vill se ett fortsatt gott samarbete med dessa organisationer. Men vi vet också att vi inte ska avkräva dem det ansvar som det offentliga samhället ska ta.

I Västra Götalandsregionen vill Vänsterpartiet gå från ”vård som inte kan anstå”, till att ge samma rätt till vård som alla andra har. I en motion föreslog vi full hälso- och sjukvård till vuxna papperslösa och asylsökande för att leva upp till FN:s konventioner om mänskliga rättigheter. Rosengrenska stiftelsen, Läkare utan gränser och vårdanställda som möter papperslösa delade vår uppfattning. De tjänstepersoner som har primärvård eller mänskliga rättigheter som sitt kunskapsområde, tyckte vi hade rätt. Men när politiken sedan tog beslut visade det sig att vi är ensamma om att stå upp för rätt till vård för alla. Samtliga partier var emot, från socialdemokrater via miljöpartister och borgerliga företrädare ut till sverigedemokrater. Alla ledamöter i Kommittén för mänskliga rättigheter röstade emot oss och sedan har partierna fortsatt göra det genom den politiska processen.

Det är en skamfläck att vi i Västra Götalandsregionen att Vänsterpartiet är ensamma om att betrakta rätt till hälsa som en mänsklig rättighet .

Marjan Garmroudi (V), Borås, ledamot i regionfullmäktige

Christin Stormvall (V), Tranemo, ersättare i regionfullmäktige

Jessica Wetterling (V), ledamot i Kommittén för mänskliga rättigheter

Ida Legnemark (V), gruppledare, Borås stad

Annons
Annons
Annons
Annons