Insändare

Åldersbedömningarna en skandal av stora mått

Migration Artikeln publicerades

Det är dags att ta Rättsmedicinalverket i örat och avbryta vad som blivit ett rättsmedicinskt fiasko. I ett antal artiklar har Svenska Dagbladet belyst ämnet och påvisat vilken låg nivå av evidens det är på analyserna av knäröntgen på de ensamkommande ungdomarna. Läkare har sagt upp sig i protest och europeiska experter har sågat de svenska analyserna längs fotknölarna.

Vid en second opinion har cirka 50 procent av knäröntgenbilderna bedömts tvärtemot Rättsmedicinalverket prövning. Bedömningen har gjorts av ingen mindre än läkaren bakom den metod vi i dag använder i Sverige.

Detta är naturligtvis en skandal av stora mått och dessa bedömningar måste upphöra omedelbart, plus att en uppskrivning av ålder som skett utifrån en påstådd fullvuxen knäled skall underkännas.

Vi föreslår att:

* Regeringen initierar en fullständig utredning av vad som gått snett på Rättsmedicinalverket och vilka som kan hållas ansvariga för dessa grova felbeslut.

* Regeringen ser till att magnetröntgen av knän upphör vara del när det gäller medicinsk åldersbedömning av ensamkommande.

* Regeringen ser till att Migrationsverket, migrationsdomstolen, förvaltningsrätten samt migrationsöverdomstolen får till sig denna information och ändrar beslut fattade utifrån knäröntgen.

Denna information ska naturligtvis även påverka diskussionen kring det nya lagförslaget så att vi inte ger tillfälligt uppehållstillstånd till dem som är berättigade permanent uppehållstillstånd.

Mattias Ekenberg

Rose-Marie Grune

Sassi Wemmer

Peter Berg

Lisa Tuden

Maria Michailidou

Sam Siavashee

Christina Waldenström

Mosa Roshanghias

Helen Persgren

miljöpartister i Sjuhäradsbygden