Vattentankarna tömdes snabbt

Borås Artikeln publicerades

Tiotusentals boråsare i de västra stadsdelarna uppmanas att inte dricka vattnet. Dricksvattnet kan innehålla bakterier eller gifter sedan en inspektionslucka i vattenreservoaren vid Pickesjön brutits upp.

Till Sjömarken kom den första vattentanken vid femtiden på eftermiddagen. Då hade det redan gått ett par timmar sedan larmet först kom om att vattnet inte fick drickas.

Samtidigt som vattentanken levererades började också Sjömarkenborna komma med flaskor och dunkar.

– Det här känns väldigt ovant, det har ju aldrig hänt tidigare. Men man vill ju inte chansa, säger Peter Hällgren, som hade med sig dottern Alice till vattentanken.

Hela kommunens krishanteringsorganisation kopplades in för att hantera vattenlarmet. Distributionen av vatten sköts från servicekontorets lokaler på Pantängen i Borås. I kommunen finns normalt tre egna vattentankar samt en stor tankbil som används vid vattenläckor och liknande.

– Vi brukar klara oss med vårt eget material, men det räcker inte långt när det är den här omfattningen, säger Lars Fred från Borås energi och miljö.

I stället fick man kalla låna in utrustning från en av Livsmedelsverkets depåer. Under kvällen levererades 50 vattentankar därifrån.

– Det är första gången det sker i Borås såvitt jag vet, säger Lars Fred.

Vattentankarna rymmer ungefär en kubikmeter vatten, 1 000 liter, men det är inte så mycket när hela samhällen blir utan vatten. Under kvällen jobbade en styrka på omkring femton personer med att montera tankarna, fylla dem med vatten, placera ut dem och sedan fortsätta fylla på i takt med att de tömdes.

Trots det bildades långa köer vid vattentankarna under kvällen, och vattnet tog också slut på flera ställen. Stefan Nielsen i Sandared berättar att kön var lång när kom för att hämta vatten:

– Men jag hann knappt ställa mig i kön, så tog vattnet slut, säger han.

Han åkte vidare till den andra tank som fanns i Sandared och även till Sjömarken, men vattnet var lika slut där. När de jourtelefonnummer som kommunen hänvisade till visade sig vara stängda i förtid blev stämningen vid tankarna ganska irriterad.

– Jag förstår att man får använda den utrustning man har och det räcker så långt det räcker, men jag vänder mig mot bristen på information. Man borde kunnat informera om hur vattnet ska fyllas på, eller hänvisat något ställe i en annan del av stan där det finns vatten att hämta. Det är ju trots allt bara här i väster som vi inte ska använda vattnet, säger Stefan Nielsen.

Samtidigt som jourstyrkan arbetade med att distribuera ut vatten, jobbade man också med att spola vattenledningarna. Ledningsnätet måste tömmas på vatten så att man får bort allt vatten som eventuellt kan vara förorenat. I bästa fall får man under dagen i dag besked om huruvida det är något fel på vattnet eller ej.