Uefas krav: Max måste stänga

Borås Artikeln publicerades

Nej, det är inget aprilskämt. Max restaurang på Borås Arena kan tvingas stänga i fyra dagar när Uefa arrangerar EM för U21-lag nästa år.

– Borås stad har lovat att hamburgerrestaurangen stänger, säger Sture Svensson i arrangörskommittén.

Även det danska bolaget Harald Nyborg berörs av Uefas krav.
Anledningen är att Uefa har McDonald’s som en av sina stora sponsorer.

– Det är riktigt att Uefa kräver detta, men vi har ännu inte förhandlat med vare sig Max eller Harald Nyborg, säger fritidschefen Hans Forsman.
– Jag hoppas vi kan hitta en lösning ihop med företagen på Borås Arena.

När Borås stad ansökte om att få arrangera slutspelet i EM för U21-lag var ett av kraven från Uefa att kommunen måste uppfylla Uefas regelbok ”Clean Arena”. Detta innebär alltså bland annat att hamburgerföretaget Max inte kan ha öppet under fyra dagar i juni nästa år, eftersom Max är konkurrent till McDonald’s.

– Jag tycker Uefa går för långt i sina krav, säger Hans Forsman. Jag är medveten om att vi inte kan kräva att man ska stänga, säger han. Men jag hoppas att vi kan hitta en lösning.

Hur kan en sådan lösning se ut?
– Vi kanske kan hitta en möjlighet att Max stänger tidigare på matchdagen.

Borås Arenas Ålgårdsläktare ägs av Ibab, Borås stads bolag för industrilokaler. Det blir nu fritidschefen och Lars Nordin, direktör för Ibab, som ska förhandla med hyresgästerna. 
Svenska fotbollförbundet står som huvudarrangör för U21-slutspelet i Sverige.

Sture Svensson, före detta ordförande i Elfsborg, är förbundets representant och ordförande i den lokala arrangörskommittén.
– Som representant för fotbollsförbundet förutsätter jag att Borås stad löser detta. Det är inte konstigt att Uefa kräver att organisationens sponsorer ska exponeras när det arrangeras stora matcher och turneringar med Uefa som arrangör.