Tatueraren: "Man måste sköta en bröstpiercing noga"

Borås Artikeln publicerades

Några allvarligare komplikationer från bröstpiercing, säger sig tatuerare i Borås sällan eller aldrig ha mött.

– De problem jag ser är sår som inte vill läka. Jag informerar alltid mina kunder om att det finns mer lättläkta piercingar, säger Cia Hjelmäng vid Pistolero Tattoo & Piercing i Borås.

Åldersgränserna för att få en bröstpiercing utförd varierar vid tatuerings- och piercingstudiorna i Borås.
– Vi utför ingen bröstpiercing eller intimpiercing på någon yngre än 18 år, säger Kim Vesterlund, vid Jessicas Woodo Ink.

På Pistolero utför Cia Hjelmäng en bröstpiercing på ungdomar mellan 16-18 år om någon förälder är med i studion, kan skriva på ett intyg och legitimera sig.
För annan piercing än intimpiercing är den yngre åldersgränsen på båda ställena 15 år, om föräldrarna ger sitt medgivande och är med när piercingen utförs.
Uppfattningen är att bröstpiercing börjar bli vanligare. Vid Woodo Ink är uppfattningen att det mest är yngre tjejer, 15-16 år, som frågar efter det. Vid Pistolero tycker man dock att intresset är störst hos de över 18 år.

Vid båda studiorna säger man sig vara noga med att ge skötselråd till kunderna samt med att piercingen utförs rätt.
– En bröstpiercing ska ligga relativt ytligt, just för att man ska undvika få en infektion som kan gå ner i bröstkörteln, för då kan man få en väldigt allvarlig infektion, säger Kim Vesterlund.

En gång har Cia Hjelmäng upplevt att en kund fått en svårare komplikation.
– En piercing i bröstvårtan läker väldigt långsamt. Man fastnar med piercingen i kläder, en del går med bh hela tiden och det trycker och skaver. En piercing blir bara bra, om man sköter den noga.

Även om båda studiorna anser sig vara seriösa och noggranna, förekommer mycket ”kringpiercing” menar Cia Hjelmäng.
– Man piercar sig i tält på festivaler eller piercar sig själva. Mindre noggranna studior finns också i branschen, säger hon.