Stulen Picasso kan ha hittats i Rumänien

Konst Artikeln publicerades
En plats gapar tom efter stölden på Kunsthal Museum i Rotterdam 2012. Arkivbild.
Foto: Peter Dejong
En plats gapar tom efter stölden på Kunsthal Museum i Rotterdam 2012. Arkivbild.

En av sju målningar som försvann i en konststöld i Nederländerna för sex år sedan kan ha hittats i Rumänien.

Enligt en åklagare i Bukarest har myndigheterna en målning i förvar, som "skulle kunna vara" ett av de stulna verken och som ska undersökas närmare.

Enligt källor till AFP misstänker man att det kan handla om Pablo Picassos "Harlekins huvud".

Konstverken av Picasso, Monet, Gauguin och Lucien Freud stals från Kunsthal Museum i Rotterdam 2012. Kuppen, som bara tog tre minuter att genomföra, har kallats århundradets stöld i nederländsk media. Enligt konstkännare kan värdet på bytet vara nära 900 miljoner kronor.

2014 fängslades fyra rumäner för inblandning i stölden. Mamman till mannen som beskrivits som hjärnan bakom kuppen har tidigare sagt att hon eldat upp tavlorna i ett försök att undanröja bevis.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.