Annons
BT kan visa att Sjuhäradskommunerna betalar väldigt olika belopp för grundskolornas skolluncher.
Äcklig eller god, nyttig eller onyttig? Vad tycker du om skolmaten? DISKUTERA!
Borås • Publicerad 22 februari 2012
Behar Muzaqi, 11: - Det är gott. Det är mättande. Jag äter alltid maten utom kanske en gång i månaden. Det är om det är något med spenat det gillar jag inte. Den godaste maten är spaghetti med köttbullar. Nu är det två veckor sedan vi fick fiskpinnar, men det skulle jag vilja ha oftare.
Behar Muzaqi, 11: - Det är gott. Det är mättande. Jag äter alltid maten utom kanske en gång i månaden. Det är om det är något med spenat det gillar jag inte. Den godaste maten är spaghetti med köttbullar. Nu är det två veckor sedan vi fick fiskpinnar, men det skulle jag vilja ha oftare.Foto: Anders Ylander
Elham Mhadawi, 11 år: - Jag tycker alltid är det gott. Jag äter alltid maten och är mätt när jag kommer hem. Den bästa maten är lasagne och det finns ingenting jag inte äter. Jag skulle tycka det vore bra om vi fick mer pannkakor.
Elham Mhadawi, 11 år: - Jag tycker alltid är det gott. Jag äter alltid maten och är mätt när jag kommer hem. Den bästa maten är lasagne och det finns ingenting jag inte äter. Jag skulle tycka det vore bra om vi fick mer pannkakor.Foto: Anders Ylander
Neda Ristic, 11 år: - Jag tycker allt är gott. Det skulle kunna vara lite mer kryddor. Lite starkare. Favoritmaten är hamburgare. Det är jag så van vid att äta.
Neda Ristic, 11 år: - Jag tycker allt är gott. Det skulle kunna vara lite mer kryddor. Lite starkare. Favoritmaten är hamburgare. Det är jag så van vid att äta.Foto: Anders Ylander
Shaab Amed, 12. - Den är ganska god. Jag gillar mycket men om det är vegetariskt så äter jag bara knäckebröd i stället. Det skulle finnas fler drycker att välja på. Mjölk passar inte till all mat.
Shaab Amed, 12. - Den är ganska god. Jag gillar mycket men om det är vegetariskt så äter jag bara knäckebröd i stället. Det skulle finnas fler drycker att välja på. Mjölk passar inte till all mat.Foto: Anders Ylander
Foto: Anders Ylander
Foto: Anders Ylander

Mellan sex och sju kronor per portion i Ulricehamn. Elva kronor i Mark.

– Jag kan inte förstå hur de andra kan ligga så högt, säger Lars Holmin (M), ordförande i kommunstyrelsen i Ulricehamn.

Annons

BT har granskat samtliga Sjuhäradskommuner och tagit fram uppgifter som visar hur mycket pengar som läggs på grundskolornars skolluncher. För att göra undersökningen så rättvis som möjligt har alla kostnader kring förvaring, transport och personal tagits bort. Det enda som har undersökt är den faktiska råvarukostnaden. Resultatet är allt annat än enhetligt.

I Marks kommun läggs exakt elva kronor i snitt för varje elev som äter. Borås är inte långt efter på 10,64 kronor. I andra änden av undersökningen återfinns Ulricehamn.

Dock använder sig kommunerna av olika sätt att räkna. I Ulricehamn budgeterats det alltid med att 100 procent av eleverna äter. Då är kostnaden per portion sex kronor. I Borås räknar man med att 85 procent äter. Medan Mark betalar för varje portion som går åt.

– Det betyder att våra skolor egentligen har högre budget även om vi sätter av sex kronor internt, säger Birgitta Nilsson, kostchef i Ulricehamn.

Resultatet visar ändå att Ulricehamn hamnar längst ner i undersökningen.

Lars Holmin säger att han är förvånad över siffrorna.

– Vi har samma upphandlingsavtal som Borås. Så vi handlar ju till samma pris.

Lars Holmin säger att man inte får stirra sig allt för blind på siffror. I stället framhåller han de satsningar inom effektiviseringar som kommunen har gjort de senaste åren.

– Vi har jobbat stenhårt med att effektivisera arbetet. Barnen i Ulricehamn får bra och näringsrik mat i dag. Vi får besök från när och fjärran som vill se hur vi arbetar.

Annika Unt Widell är projektledare för lobbyorganisationen Skolmatens vänner. Hon säger till BT att hon får sig en smärre chock när hon får höra vad kommunerna betalar.

Annons

– Det är skamligt. Jag blir förbannad och det står jag för. I dag är skolan kommunaliserad och då varierar matkvaliteten i landet.

Hon menar att kommunerna borde ha en råvarukostnad på runt tio kronor per lunch. Men Mattias Josefsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen i Ulricehamn, håller inte med.

– Det finns ju inget självändamål i att betala mer. Vi har gjort rationaliseringar och hittat ett smart sätt att göra mat.

I Marks kommun håller man med om att det är svårt att jämföra siffrorna kommunerna i emellan.

– Till exempel kan en kommun som Göteborg beställa större volymer och därmed få ner kostnaderna för varje enhet, säger Eva Appelqvist, kost- och städchef i kommunen.

Hon säger att Marks kommun försöker satsa på ekologiskt att det ska finnas vegetariska alternativ.

– Det finns redan alternativ på några skolor i dag. Från regeringens håll har man satt som mål att 25 procent ska vara ekologiskt. Och det är något vi strävar emot.

Eva Appelqvist säger att Mark försöker arbeta så mycket som möjligt med kvalitet.

– Vi köper så mycket svenskt kött som möjligt. Sedan har vi till exempel dragit ned på korv då det innehåller mycket fett.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons