Annons

"Skrämmande att se hur iskalla folk var"

Maria och Bror Carlzon gjorde det som ingen annan vågade eller brydde sig om. De ingrep och ringde efter ambulans när 62-årige Folke Johansson hade förlorat medvetandet på en central gata i Borås.
Borås • Publicerad 3 november 2014
Bror och Maria Carlzon har funderat hur det gick för mannen på bänken, och BT sammanförde dem med Folke Johansson som mår bra idag. "Jag är så tacksam för att ni råkade komma förbi och hjälpte mig, annars vet jag inte hur det här hade slutat", säger han.
Bror och Maria Carlzon har funderat hur det gick för mannen på bänken, och BT sammanförde dem med Folke Johansson som mår bra idag. "Jag är så tacksam för att ni råkade komma förbi och hjälpte mig, annars vet jag inte hur det här hade slutat", säger han.Foto: Lars-Åke Green

– Det var skrämmande att se hur iskalla folk var, säger Maria Carlzon.

Folke Johansson åkte in till stan på eftermiddagen tisdagen 21 oktober för att bland annat köpa lotter i en butik på Österlånggatan.

Annons

– Jag har problem med högt blodtryck och äter medicin för det. Den dagen hade jag varit lite yr, och plötsligt kände jag mig jättekonstig så jag satte mig på en bänk ute på gatan. Sedan vet jag inte riktigt vad som hände, berättar han.

När Maria och Bror Carlzon kom gående såg de på långt håll att något inte stod rätt till med mannen på bänken.

– Det såg inte bekvämt ut. Huvudet hängde tungt bakåt. Och en människa sitter inte och sover utomhus på Österlånggatan en kylig dag för att det är kul, säger Bror Carlzon.

Många människor hann passera mannen innan paret hann fram. De observerade att de flesta tittade rakt på honom och måste ha förstått att han var medvetslös. Ändå valde de att gå förbi utan att ingripa.

– När vi kom fram så var huvudet lutat jättelångt bakåt så vi fick lyfta upp och hålla i det. Han var alldeles blek, iskall om både ansikte och händer, och pulsen var jättesvag. Vi nöp och klappade i kinderna och efter ett tag började han kvickna till lite, men han var förvirrad, berättar de.

Två yngre kvinnor som hade stått på avstånd anslöt sig så småningom.

– Det var precis som att tjejerna inväntade att någon annan skulle ta första steget, men sedan kom de och hjälpte oss, säger Maria Carlzon.

Hon ringde efter ambulans och Folke kördes iväg till sjukhuset.

– Vi har pratat om det här varje dag sedan det hände. Jag blir så förbannad när jag tänker på hur folk betedde sig. Deras blickar visade att de såg på honom med avsmak. Det ligger nära till hands att tro att de tog för givet att han var påverkad av alkohol eller narkotika. Så var ju inte fallet här, men även om det hade varit en påverkad person så hade det ändå handlat om en människa som behövde hjälp, säger Maria Carlzon.

Folke Johansson var svagt medveten om att ambulansen kom och hämtade honom. Det togs prover och EKG på sjukhuset innan han fick åka hem framåt natten. Efter drygt en veckas sjukskrivning började han jobba igen.

Annons

Han läste Maria Carlsons insändare i BT om händelsen, och tog kontakt för att få träffa sina räddare.

– Jag är så tacksam att de råkade komma förbi och hjälpte mig. Jag tycker också att det är fruktansvärt att folk inte bryr sig, nästa gång kan det vara de som råkar illa ut, säger Folke Johansson.

Bror och Maria Carlzon är stolta över att de tog sitt medmänskliga ansvar.

– Man växer som människa när man vet att man inte är en person som tittar bort. Jag hoppas att det här blir en tankeställare för folk. Även om man är osäker på vad som behöver göras ifall någon är medvetslös så kan man åtminstone ringa efter ambulans, säger Bror Carlzon.

Hannele Parviainen
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons