Annons

Reaktionerna på mötet

Nordkoreas allierade i Peking hyllar mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un och öppnar för att sanktioner mot Nordkorea kan lyftas. Även Japan och Ryssland är positiva.
Här listar vi reaktionerna på toppmötet, land för land.
Nordkorea/USA • Publicerad 12 juni 2018
Kim Jong Un och Donald Trump i Singapore.
Kim Jong Un och Donald Trump i Singapore.Foto: Evan Vucci

Kina

Bara genom att de nu har suttit ner och haft samtal har Nordkorea och USA löst det största säkerhetsbekymret, säger den kinesiska utrikesministern Wang Yi.

– Lösningen av kärnvapenfrågan är förstås en full avrustning. Samtidigt måste det till en fredsöverenskommelse för Koreahalvön, för att komma runt Nordkoreas säkerhetsoro, säger han.

Kinas utrikesminister Wang Yi.
Kinas utrikesminister Wang Yi.Foto: Greg Baker
Annons

Peking är Pyongyangs viktigaste allierade och en betydande handelspartner för Nordkorea. Samtidigt har Kina stöttat FN-sanktionerna mot Nordkorea efter landets kärnvapentester. Trots spänningarna länderna emellan har de försökt att reparera sina relationer och Kim fick till exempel låna ett Air China-plan för sin resa till toppmötet i Singapore.

Nu öppnar Kina för att ett lättande av sanktionerna mot Nordkorea kan bli verklighet som en följd av mötet i Singapore.

– Kina har konsekvent hävdat att sanktioner inte är målet i sig. Säkerhetsrådets åtgärder bör bara vara ett stöd åt diplomatiska förhandlingar för att nå en kärnvapenavrustning av Koreahalvön, säger kinesiska utrikesdepartementets talesperson Geng Shuang.

Nordkorea

I Nordkorea fick toppmötet ovanligt stor medieuppmärksamhet. Nordkoreansk statsmedia, som normalt inte visar detaljerade bilder av välbärgade främmande länder, hyllade Singapore och visade på tisdagen en sen nattpromenad som Kim Jong-Un tog genom staden.

Ryssland

Ryssland är positivt efter mötet i Singapore, men landets biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov säger till nyhetsbyrån Tass att "djävulen finns i detaljerna".

Landet uppger sig vara redo att hjälpa till med att genomföra överenskommelsen som slutits.

Japan

Även Japan välkomnar överenskommelsen som ett "första steg" mot kärnvapenavrustning.

Den japanska premiärministern Shinzo Abe.
Den japanska premiärministern Shinzo Abe.Foto: Toshiyuki Matsumoto

"Genom detta toppmöte mellan USA och Nordkorea bekräftades ordförande Kim Jong-Uns avsikt att få till en fullständig kärnvapennedrustning på Koreahalvön", sade Japans premiärminister Shinzo Abe.

Abe tillägger att han "skulle vilja tacka presidenten (Trump) för att han tog upp kidnappningsfrågan", och syftar på Japans krav att Pyongyang släpper alla återstående japanska medborgare som förts bort av Nordkorea.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons