Annons

Poliser fyllde rättssalen när kollega var åtalad

När en Boråspolis stod inför rätta för att ha dumpat en ung kvinna vid ridhuset var salen full av civilklädda poliser som satt och lyssnade på sin fritid. Kvinnan kände sig pressad av deras närvaro, men den var inte otillåten.
Borås • Publicerad 14 november 2012

– Hon upplevde det som mycket jobbigt och kände i efterhand att hon velat få fram ändå mer. Hon tyckte att det var oerhört påfrestande att sitta där med så många poliser, säger kvinnans advokat Marianne Andersson.

BT har tidigare berättat om polismannen som åtalades för tjänstefel sedan kvinnan körts iväg från centrum och lämnats vid ridhuset. Förra veckan hölls rättegång och då fylldes salen av kollegor till honom. Det återstod bara någon enstaka plats för andra åhörare.

Annons

Rättegångar i Sverige är offentliga om de inte hålls bakom stängda dörrar. Alla har rätt att sitta och lyssna, även poliser. Och i det aktuella fallet handlade det om civilklädda poliser som verkade vara där på ledig tid.

Men kvinnan kände sig alltså pressad och hon är inte den enda som reagerat. Så här skriver en advokat, anonymt, till BT:

"Naturligtvis påverkar detta den unga kvinnan och eventuellt andra som skall höras. Frågan är om detta är en lämplig signal från samhällets sida. Polismännens närvaro är självklart förenlig med offentlighetsprincipen men kan enligt min uppfattning starkt ifrågasättas utifrån lämplighet och yrkesroll?"

Kvinnans advokat Marianne Andersson säger sig inte ha några synpunkter på att poliser utnyttjat sin lagliga rätt att gå på rättegång:

– Men självklart blev det inte lättare för kvinnan att berätta. Jag har haft mål där personer från andra tjänstemannagrupper åtalats för tjänstefel, fast då har man inte haft den totala uppslutning som vi hade här, säger Marianne Andersson.

– Det verkade som en inte ringa del av Boråspolisen hade möjlighet att sitta med vid förhandlingen, tillägger hon.

Inför rättegången hade riksenheten för polismål och polisens internutredning funderingar om polisers närvaro. Beskedet från polisledningen i Västra Götaland var att det inte fanns någon klar policy.

Och så här skriver Älvsborgs polismästare Boel O Petersson i mejl till BT:

"Generellt ska vi inte närvara i tjänsten vid förhandlingar som åhörare om ej särskilda omständigheter föreligger. På sin fritid och civilklädd kan vi naturligtvis inte förhindra någon att medverka vid en förhandling."

Men alla åhörare var inte lediga. En polisman i uniform satte sig för att lyssna på slutet av förhandlingen och domaren undrade om han kunde det på arbetstid.

Annons

Jag går om jag ropas upp på radion, blev svaret.

Domaren säger till BT att han inte har några synpunkter på övriga polisers närvaro:

–Var och en får göra vad de vill på sin fritid och vill de lyssna på rättegångar har jag ingen uppfattning om det.

Dom i målet väntas nästa vecka.

Detta har hänt

En höstnatt skulle en polisbil passera gatan där kvinnan stod. Poliserna ansåg att hon var uppkäftig, aggressiv och flyttade sig demonstrativt långsamt. Hon kördes till ridhuset och dumpades där med stöd av en paragraf i polislagen som ger rätt att avlägsna personer för att de stör allmän ordning, eller för att avvärja brott.

Kvinnans version är att hon inte kunde flytta sig så snabbt för att hon just lade på läppglans. Hon han knappt reagera innan en polis tryckte upp henne mot väggen. Hon krävde förklaringar, men möttes av ilska och tvingades in i minibussen som körde till ridhuset där hon lämnades mitt i natten utan pengar och mobiltelefon.

Polismannen som förde befäl i bilen åtalades för tjänstefel. Han förnekar brott och anser att han handlade rätt.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons