Olle Engström tvingas bort av M

Borås Artikeln publicerades

Olle Engström (M) tvingas lämna sina uppdrag efter dagens debattartikel i BT.

Engströms artikelhar genererat rekordmånga läsarkommentarer på bt.se och själv har han fått mängder med telefonsamtal och mejl.

Partikamrater och Boråspolitiker har kritiserat honom rejält. Bland annat på Twitter.

Efter mötet med partiet i kväll säger Olle Engström till BT att det voterades om hans ställning och att denna utföll "till hans nackdel".

Han lämnar sina kommunala uppdrag för partiet med omedelbar verkan men kvarstår på sitt personliga mandat i fullmäktige.

– Det är väljarna som placerat mig där och jag har meddelat partiet att jag sitter kvar. Jag har under dagen också fått otroligt mycket positiv respons på min debattartikel.

Engström poängterar att han inte ångrar någonting.

– Jag tänker inte göra en pudel eller ångra någonting. Jag ville väcka den här debatten – alla goda krafter måste sättas till för att få ett stopp på det här, säger han och syftar på kravallerna i Husby som sedan spritt sig till andra städer i Sverige.

– Man är inte rasist för att man lyfter fram ett samhällsproblem.

Partiets kommunalråd och vice ordföranden i kommunstyrelsen Annette Carlson kommenterar:

– Moderaterna har uttalat att vi inte har förtroende för honom som moderat företrädare i Borås.

– Gruppen diskuterade och ställde frågor till Olle och under den här diskussionen kunde man konstatera att han inte ville ändra sig. Det handlar inte om enskilda formuleringar i hans artikel utan om helheten och om hur medlemmarna uppfattat denna, säger hon.

Hur ser du på risken att Engströms åsikter slår mot Moderaterna i Borås?

– Jag kan inte bedöma det i dagsläget. Vi kommer att fortsätta tala om för boråsarna vilka som är våra åsikter och på valdagen lämnar väljarna besked.

Kan ni ha minimerat risken för skadeverkningar genom ett snabbt beslut att han inte kan företräda er?

– Det är också för tidigt att bedöma. Men vi står för en öppen och human flyktingpolitik, det är vår linje.

Olle Engström har varit politiker i Moderaterna sedan 2004, och säger att han inte är intresserad av att byta parti.

– Jag avskyr Sverigedemokraterna, och vill inte alls förknippas med deras politik. Jag är fortfarande solidarisk med Moderaternas politik, men det var min skyldighet att skriva om det här. Den senaste veckans händelser har varit alarmerande och chockerande för oss alla.