Ökande intresse för frivillig äldrekontakt

BORÅS Artikeln publicerades
Sedan starten i oktober har intresset för Frivilligcentralen Curamusian vid Träffpunkt Simonsland ökat markant. På tisdagen anordnades utflykt till Liseberg.
Foto:Jan Pettersson
Sedan starten i oktober har intresset för Frivilligcentralen Curamusian vid Träffpunkt Simonsland ökat markant. På tisdagen anordnades utflykt till Liseberg.

Dagsutflykter, handarbete, eller en enkel skogspromenad.

Aktiviteterna vid Frivilligcentralen Curamusian är många för äldre i behov av gemenskap. På drygt ett halvår har verksamheten vuxit markant.

Under tisdagsförmiddagen stod minibussen upprullad utanför Träffpunkt Simonsland. Inne i lokalen väntade 15 personer för den stundande heldagen på Liseberg.

De gemensamma resorna genomförs varje tisdag från Frivilligcentralen som startade sin verksamhet i oktober ifjol, med ekonomiskt bidrag från stiftelsen Curamus. Upplägget går ut på att äldre som är i behov av en vän och ett sammanhang kan kontakta de frivilligarbetare som anslutit sig till verksamheten. Vid starten var de frivilliga 13 till antalet. Åtta månader senare är siffran uppe i cirka 50.

– Ordet har spridit sig och intresset har varit stort både bland frivilliga och folk i behov av kontakt. Och det verkar som att vi lär fortsätta växa, säger Sofie Nelsen, enhetschef vid Träffpunkt Simonsland.

– Vi fyller någon slags lucka som ibland saknas inom äldrevården. Här finns tid och resurser till omtanke och gemenskap, mjuka värden som är mycket värdefulla, säger Niklas Hedin, styrelseledamot för stiftelsen Curamus.

Kontakterna med de äldre sker i många olika former – allt från telefonsamtal till promenader och hembesök. Och förutom utflykterna varje tisdag pågår handarbete på onsdagar i lokalerna i Simonsland. Under torsdagarna hålls gemensam matlagning, och nu på sommaren är det grillning som gäller – med en efterföljande tur till Sommartorsdagarnas framträdanden.

Men på tisdagen är det alltså Liseberg som står på schemat.

– Nu ska vi åka de värsta attraktionerna de har, skojar en av resenärerna.