Monstermustang från Borås till bilmässan i Jönköping

Borås Artikeln publicerades

Påsken är lika med motormässa i Jönköping. För Äsperedsbon Magnus Axelsson börjar det bli tradition att ställa ut. I år åker han till Elmia med ett monster på över 800 hästkrafter. "Jag vet inte om jag vågar köra den", säger han.

Det är en vecka kvar tills Bilsport slår upp dörrarna till bilmässan på Elmia i Jönköping. Magnus Axelsson från Äspered är en av många som ställer ut, men han är långt ifrån klar med sitt senaste bygge, en Ford Mustang som i ombyggt skick får tilläggsnamnet Shelby Cobra Supersnake. En bil som han fick hem från USA så sent som i februari i år.

– Jag har jobbat varenda ledig minut med bilen sedan den kom hem till Sverige. Det är en fabriksdemobil från 2016, en Performence GT, som redan från början är maxad med utrustning, säger han.

Men det räckte naturligtvis inte för Äsperedsbon som har beställt delar till bilen som skulle få vem som helst att få skrämselhicka.

Beställer man en likadan bil i USA som Magnus Axelsson håller på att skruva ihop får man hosta upp i storleksordningen 59 000 dollar, bara för extrautrustningen. Men då får man också en bil med extra allt, en fullblodsracer med kraft under huven som räcker och blir över.

– Så mycket har jag naturligtvis inte betalat. Det här är det häftigaste som jag har byggt, det går inte att bygga en värre bil med originaldelar som Ford levererar, så med den här har jag nått vägs ände, säger han.

Mustangen som just nu står i ett garage i Borås vrålar som ett vilddjur när Magnus trycker på startknappen.

– Jag skulle tro att motorn ger omkring 800 hästkrafter, drygt. Det räcker för att skicka iväg den från noll till 100 på 3,6 sekunder, men då gäller det att träffa starten rätt så att det inte blir för mycket hjulspinn.

När originalbilen som lastades av i Göteborg i februari i år levererade motorn någonstans kring 450 hästkrafter, en rejäl justering uppåt allstå.

Mustangen som Magnus ställer ut är den femte i ordningen som Äsperedsbon har byggt, flera av dem har hamnat på påskmässan i Jönköping. Förra årets utställningsbil sålde Magnus i höstas. Pengarna för den blev grundplåten till bilen som hamnar på årets Bilsportmässa i Jönköping.

– Det var egentligen inte meningen att det skulle bli en till, men jag kunde inte låta bli när den här bilen dök upp.