"Man vill ha lagar stiftade av Gud – inte människan"

Borås Artikeln publicerades

Jihadi-cool-kulturen komplicerar Boråspolisens kartläggning av våldsbejakande extremism.

– Det är ett problem att det är lite häftigt att sympatisera med det här. Vi får svårt att hitta de riktiga hard-core-killarna och tjejerna.

Polisens kartläggning visar att cirka 100 personer, varav 20 kvinnor, sympatiserar med olika grupperingar, alltså inte bara Islamiska staten. Men polisen ser väldigt olika risker hos dem i gruppen.

BT har talat med en av de poliser i Borås som har till sin dagliga arbetsuppgift att kartlägga olika former av extremism. Med anledning av de känsliga arbetsuppgifterna vill polisen vara anonym.

Men det är inte mängden sympatisörer som överraskar specialpolisen, utan att så många inte har demokratiska värderingar.

– Det som förvånar mig är hur människor som till mångt och mycket är födda och uppväxta här rent ut säger att man inte respekterar landets lagar. Man vill inte ha lagar stiftade av människan, utan lagar stiftade av Gud. Många skriver på sina sidor att demokrati är skit och att man ska ha sharia istället.

Polisen kan berätta om vad som gör att man kan räknas till gruppen av sympatisörer.

– Det minsta du kan göra för att hamna i gruppen är att du urskiljer dig. Att du har tagit religionen ett steg längre. Det är inget som säger att du är våldsbejakande och kommer att spränga dig själv i luften. Men du är så oerhört, oerhört religiös. Ditt liv styrs av din gudstro, mer eller mindre.

Där befinner sig en stor grupp av de 100.

– Inget säger att de kommer att bli terrorister, men de är ganska radikala i sin uppfattning. Massor av dessa gör inget brottsligt, men de är intressanta för att risken att tippa över är en väldigt, väldigt kort bit från där de befinner sig i sin religiösa utövning.

Polisen är förtegen kring hur namnen har fångats in.

– Informationsinhämtning från olika håll, det är inte så mycket jag kan säga om det.

Det kan bland annat vara så att lärare slår larm om elever som exempelvis tittar mycket på propaganda på nätet.

– De kan hamna i den här gruppen på 100, men inte utan att vi granskar dem.

Polisens granskning innebär bland annat att personernas aktiviteter på nätet kartläggs.

– Är de riktigt hard-core så åker vi ut och tar ett samtal, känner dem på pulsen lite grann.

Av de 100 så har polisen pratat med cirka tio. De är alla män.

– Någon blir oerhört provocerad bara över vår närvaro. Någon sitter bara och tittar ner i golvet, svarar inte på tilltal. Så en del samtal är ganska meningslösa. Och någon har varit mer eller mindre öppen med att de tycker att det islamistiska grupper gör är bra. Men därmed inte sagt att den personen kommer att begå terrorbrott.

Polisen får rapporter från många håll.

– Det är ankomstboenden, transitboenden, asylboenden, lärare, kuratorer. Tanken är nu att de inte ska ringa oss utan till sin kontakt på Borås stad. Det är en ny funktion som ska vara ett slags filter, de ska se vad som är kommunala angelägenheter och vad de bedömer att vi behöver ha reda på.

Detta för att specialpoliserna ska kunna koncentrera sig på dem som verkligen ligger i riskzonen.

– Ett problem som vi upplever i dag är att det är lite häftigt att sympatisera med det här. Många andra hänger på tåget för att det är lite coolt, fast man egentligen inte har de här uppfattningarna. Det innebär att vi måste lägga massor av tid på folk som inte har med det här att göra. De uttalar sig, de skriver och de lägger ut lite grejer på nätet för att falla in i mönstret.

Men de som är verkligt intresserade börjar bli försiktigare i offentligheten.

– Om vi pratar om de här tio så är de knappt aktiva alls på nätet, de är väldigt, väldigt försiktiga.

Specialpolisen ska också kartlägga höger- och vänsterextremism.

– Och vi ska inte glömma att också högerextremismen börjar röra på sig. Det small ju bara till så fick de här Soldiers of Odin över 200 medlemmar. Så vi har lite att stå i.

Rapporten

Fakta

Polisens kartläggning visar att cirka 100 boråsare sympatiserar med olika islamistiska grupperingar, alltså inte bara Islamiska staten. Cirka en femtedel är kvinnor.

De tre döda boråsare som finns i rapporten är de bröder som BT tidigare skrivit om. En miste livet som självmordsbombare i Syrien 2013, en dödades några timmar senare i striderna som följde på det attentatet. Bröderna stred för en annan islamistisk grupp, detta var innan Islamiska staten utropade ett kalifat. Den tredje brodern dödades sommaren 2014 då han i Libanon skulle gripas misstänkt för att ha tillverkat bombbälten.

Visa mer...