Kyrkogårdsdrama på Sankta Birgittas

Borås Artikeln publicerades

På tisdagskvällen kom några sedan länge döda och begravda Boråsprofiler tillbaka till jordelivet för att berätta om sig själva.

Det var dramatiserad kyrkogårdsvandring på Sankta Birgittas kyrkogård. Paraplyer och regnkläder skyddade den stora publiken från det kyliga och ihållande regnet. Vandringen började vid kapellet med en presentation av stadens kyrkogårdar.

Strax därefter hördes musik och när folksamlingen tagit sig förbi en hög häck uppenbarade sig en kör som sjöng Uti vår hage på en scen. Kören leddes av den lätt framåtböjda musikdirektören Victor Emanuel Lundquist som hade sin grav alldeles intill.

– De brukade säga att jag missionerade. Överallt där jag lämnade en by lämnade jag också efter mig en nystartad kör eller orkester, berättar han.

När han hade berättat färdigt om sin livsgärning fortsatte vandringen i tur och ordning till översättaren Anna Hamilton Geete, adjunkten och diktaren Edward Leuvén och skådespelerskan Klara Elvira Svensson eller Keso som hon också kallades.

Det är tionde gången dramatiserade kyrkogårdsvandringar genomförs och det är skådespelare ur Teater Ada som står för gestaltningarna. Temat för i år är kultur. Därför fick besökarna träffa olika kulturpersonligheter. Det var också därför som kvällen avslutades med ytterst celebert besök - Beatles.

En av besökarna var Kerstin Flod.

– Jag gick med förra året också. Jag tycker det är jätteintressant. Men då var det ännu mer folk, vädret avskräckte nog en del, säger hon.

För den som missade vandringen igår kommer en chans till den 17 juli.