Borås: Islamiska skolan kan ta emot 550 elever

Borås Artikeln publicerades
Abdirizak Waberi, rektor vid Römosseskolan i Göteborg.
Foto:Lars-Åke Green
Abdirizak Waberi, rektor vid Römosseskolan i Göteborg.

Föreningen islamiska skolan vinner i rätten.

Den kontroversiella Römosseskolan får starta i Borås.

Fullt utbyggd ska skolan ha 550 elever.

Den infekterade frågan om ifall Römosseskolan ska få starta i Borås har nu avgjorts i Förvaltningsrätten i Stockholm.

Ansökan i Borås gäller förskola, grundskolans alla årskurser och fritidshem. Föreningen islamiska skolan i Göteborg, som ligger bakom ansökan om att få starta i Borås, driver sedan många år skola i Göteborg. På skolans hemsida beskrivs verksamheten så här:

”Römosseskolan är en muslimsk friskola. Det innebär att vi utöver Skolverkets riktlinjer, har islams läror som grundläggande princip. Praktiskt innebär det att våra elever, och personal, får tillfälle att be under skoldagen i enlighet med de fem dagliga bönerna. Eleverna får islamundervisning, i form av både koranrecitation och fördjupad islamlära. Våra elever har även klassisk arabiska som ett extra moderna språk, utöver antingen franska eller spanska. För vissa elever innebär det undervisning i upp till fem språk totalt, vilket är en mycket unik fördel för deras framtid. Maten som erbjuds på skolan är alltid halal: köttet beställs från halal-märkta leverantörer.”

Skolan fick tillstånd av Skolinspektionen i oktober 2016. Men Borås stad överklagade och hävdade att skolan skulle ha en segregerande effekt. Kommunen hävdade också att skolan skulle ge långsiktiga negativa, ekonomiska följder. Skolan skulle även motverka kommunens arbete för ett integrerat samhälle.

Borås kommun var också kritisk mot att skolans marknadsföring tydligt lockar elever från muslimska familjer, även om det inte finns något i ansökan som tyder på att skolan inte kommer att vara öppen för alla.

Skolinspektionen ansåg också att Borås stads överklagande skulle avslås.

Föreningen islamiska skolan i Göteborg höll inte med om att skolan innebär en ökad risk för segregation.

De omständigheter Borås pekar på innebär enligt rätten inte några konkreta negativa följder för elever i lagens mening. Kommunens överklagande avslås och Römosseskolan tar hem segern i rätten.

BT har förgäves sökt Römosseskolans rektor Abdirizak Waberi.